ET tilbakelagt kapittel og godt nyttår!

Et år er igjen tilbakelagt og jeg tenker på opplevelser som har vært, reiser som er gjort, store dager som har blitt feiret  på ulike måter ,og hemmeligheter som  er  blitt fortalt. Noen hemmeligheter skal forbli det  en stund til……

Jeg tror det blir et begivenhetsrikt kommende år i vår nærmeste familie…….

Jeg har jobbet svært mye også i år, og i tillegg til at det er for å ha råd til å ha mitt eget hjem, bil o.l  alene,  så er det reiser jeg bruker endel penger på. Jeg må ut av drittværsbyen , helt ut av landet noen uker i året. Da er jeg fornøyd….:)

I året som har gått har det blitt tre uker. Til Rhodos og Kypros. I planen min for det kommende året blir det forhåpentligvis noen uker mer……

“Hugh Grant” har fremdeles ikke deiset ned i hodet på meg, for det MÅ han om det skal bli noen HAN i livet mitt….Verst for han om han hadde gjort det forresten, for damer i overgangsalderen er fanken ikke å spøke med…..:)

Ellers har mine to  barnebarn blitt “nesten tenåringer” , men fremdeles bare 2 og 5….. De også får et spennende nytt år…..

I året som har gått har jeg holdt meg frisk, i hvertfall såpass at jeg ikke har hatt noe fravær fra jobb, selv om jeg som før har jobbet  mye.  God helse er noe å være takknemlig for.

Så får jeg si som i fjor på denne tiden at det har vært nok med alt som har vært og som har skjedd. Som i mange andre sitt liv har ikke alt vært av det positive slaget, ikke alt kan jeg berette om her inne, det får toppbloggerne ta seg av…..

Men endel av mine opplevelser,  tanker og levd liv har jeg dokumentert her på bloggen. Og jeg gleder meg til neste kapittel….

Ønsker alle et riktig godt kommende helt nytt år!

 

 

 

EN soldag , romjulsdager og oppskrift på en GOD GRYTE

I dag, ettermiddagstid, måtte vi en tur opp og hilse på solen, min datter og jeg. Hun hadde vært våken lenge, mens jeg var på oppvåkningsstadiet etter nattevakt…

Det ble en liten skogstur etterpå og jeg kjente at det gjorde godt å røre litt på seg. Utendørs…

 

 

Etter å ha feiret jul sammen på landet og overnattet der, var mor sikkert glad over å få gjengen ut av huset, om vi hadde det aldri så koselig…:)

Neste dag var det  et nytt familiemiddagsbesøk . Denne gangen hjemme hos meg. Siden gjestene fikk gryte med kjøtt i, lagde min datter vegetargryte til oss. Gryter er greit å lage når man spiser forskjellig, for man kan bruke samme basisoppskrift og ha kjøtt i den ene og grønnsaker i den andre….

Jeg deler oppskriften her, for jeg likte den så godt at jeg  laget den omigjen til middag i dag.

VEGETARGRYTE med sopp, løk, pastinakk, gulrøtter og vin.

 Ha i så mye grønnsaker du vil, og alt etter hvor mange som skal spise og hvor fyldig du vil ha den. I dag ble den laget slik, nok til ca. 3 pers.

3 gulrøtter

2 pastinakk.

Litt mer enn en halv pk. blandet sopp fra frys. 

1 gul løk, 2-3 sjalottløk, og to kløfter hvitløk.

Noen ferske aroma sopp (de stekte jeg for seg selv og hadde ved siden av gryten)

 

Skrelle grønnsakene og fres de i olje i en gryte/panne. Ha på salt og pepper og timian –krydder eller fersk. Dryss over en toppet ss hvetemel , og surr det en stund til. 

Kok opp vann og  grønnsakfond, ca en halvliter vann, og ha oppi rødvin,- men det er smak og behag-, ca 3 dl hadde jeg oppi i dag.  2 -3 ss tomatpure, litt soyasaus. 1 ss sukker.

Smak til med salt og pepper , soyasaus og sukker.  La det koke ca. 15 min og du har en velsmakende gryte. Rør i den av og til så ikke soppen brenner seg i bunnen. Smaker  godt med brød til, i dag brukte vi ferdigkjøpt brød med  soltørkede tomater. Fra frysedisk. (OBS)

Ellers i uken har jeg bl.a holdt på med litt øvelsekjøring-min datter kjører og jeg holder meg fast….:)

Og i går var her noen og hentet en seng og noen andre ting som var på “lager” her….

I kveld var min datter og jeg på flyplassen og hentet en Stockholmer (min datters samboer) hit , og jeg er glad han skal være her i drittværsbyen og feire nyttår.

Jeg skal jobbe hele nyttårshelgen, og overlater til de unge å gjøre som de vil……:)

 

 

 

 

 

 

GOD JUL !

Ønsker alle en riktig GOD JUL.  

Håper alle har noen å feire med, og som de har glede av å være sammen med…….

I hodet mitt er det litt gavekaos. Har alle gavene blitt pakket? Og kommet dit de skal? Det har vært frem og tilbake med gaver de siste ukene, pakkelevering kan være litt av et puslespill å få til, men litt stress med det får det bare være i en storfamilie som vår……

I går feiret vi mors 75-års dag med stort og smått av de aller nærmeste, og jeg håper at hun har fått hvilt seg litt , for nå er jeg snart på vei ut i havgapet igjen. Det er der vi feirer julaften i år . 7 stk blir vi dette året, en voksen jul med fravær av småbarn i år. De er på en annen øy….

Menyen blir som vanlig litt av hvert i og med at min datter og jeg spiser vegetar. Pinnekjøttet skal de andre få ha i fred . Jeg tar med meg nystekte vegisterkaker og vegetarbacon , men tilbehøret med kålrabistapp sier vi ja takk til….:)

Nå har tre av mine barn rottet seg sammen her og ser julefilmer, mens jeg pakker sakene og drar til mor, så får de komme etter i morgen.

Hvit jul ble det selvsagt ikke her i år heller, men det betyr ikke så mye. For meg er det det viktigste å være sammen med andre jeg er glad i, og det er vel det viktigste for de fleste. 

Være snille med hverandre.

 

 

 

Pepperkakebyen og god oppskrift på BM

En liten gutt som venter på toget i pepperkakebyen…..

Det var veldig koselig med de elektriske togene som hadde bane rundt omkring i byen , og det var det som fenget mest denne småen på 2 år.

Mine 2 barnebarn , to døtre og meg tok turen hit for noen dager siden. Jeg har ikke sett pepperkakebyen på mange år og jeg ble imponert over størrelsen og mengden hus samt den koselige lyssettingen.

Lurt å gå der en vanlig hverdag, for det var akkurat passelig med store og små.

Her endte vi opp til slutt og akkurat denne delen var populær og støyende. Rutsjebaner er vel stort sett populære, men heldigvis var det mine døtre som tok seg av turene her….:)

BRENTE MANDLER (Tar ca. 50 min å lage)

Jeg er ikke særlig flink med julebakst, men disse har jeg laget ladning nr. 2 av i dag.

Man må være mindful og tålmodig. det tar ca. 50 min og er vegetarbloggen sin oppskrift.

1 dl vann

150 gr. sukker

500 gr mandler

1 ss smør ( det står vegansk margarin i oppskriften, men det går fint med smør også)

 

Bland sukker og vann i en gryte. kok det opp uten å røre, og la det koke til sukkeret er oppløst (etpar minutter). Bruk middels varme.

Tilsett mandlene med skall på. Rør forsiktig rundt innimellom. Etter en stund vil vannet forsvinne og mandlene være blanke. 

Etterhvert vil de dekkes av et grålig sukkerlag. Rør fremdeles et par ganger i minuttet og ikke gå fra.Pass på at du graver godt ned i gryta nå så de nederste mandlene blir løftet opp. (Det ser nå litt “ødelagt ut, men vær mindful og tålmodig……)

Etterhvert vil mandlene bli karamelliserte. Fortsett å røre til de fleste blir blanke. 

Ta deretter gryten av varmen og rør inn smøret,( men ikke mer enn en ss smør, uten blir de smørete og ikke så gode.)

Bre mandlene nå utover et bakepapir og la de ligge til de blir kalde.

NB! Ikke fall for fristelsen til å smake før de blir kalde, da kan det nemlig bli til at ingenting smaker resten av julen, for du skambrenner deg!

 

 

EN ENGEL TIL MEG KOM…

 

 

Kunstneren av denne har kommet hjem til jul………

Jeg smeltet fullstendig og måtte henge den opp med det samme.

 Det er min datter, “svensken”, som kan heklekunsten, og det er ikke meg hun har det etter….

Jeg har ingen finmotoriske evner, men det er ikke som jeg irriterer meg over det, jeg bare konstaterer det….:)

I dag skal vi vente til mine barnebarn på 5 og 2 år har vært noen timer i barnehagen…

så drar vi og ser på pepperkakebyen . Jeg tror det er 100 år siden sist….

Er ufsevær i Bergen , alt det fine hvite regner bort så er bare å vente på en ny periode med snø.

Kan jo hende….

Denne ligger og venter på å bli ferdig . Det blir en søstergave…

Kjekt med litt kreativitet rundt seg….

 

 

Sjokolade og julemarked i Bergen by

 

Her var det jeg hadde et ærend en dag i byen….

Det er et sted med ekte, delikat konfektsjokolade. Belgisk sjokolade ,Mmmmm.  Jeg har alltid en tur hit før jul og kjøper med meg litt, både til meg selv og andre…..

Butikken finnes på Galleriet kjøpesenter i Bergen.

Siden jeg var i Bergen sentrum og regnet var fraværende, -faktisk har det vært noen kalde, fine dager …,  var jeg innom julemarkedet som har dukket opp på festplassen og her var det bra med liv og røre på en hverdag…

 

Matlukt fra ulike småkafeer og boder . Her  en sjokoladefontene….

Vel, vel, var ikke søte saker jeg kjøpte med meg herfra men dette:

Ekte oliven, fetaost og soltørkede tomater som driver og lukter ut kjøleskapet mitt….:) Best jeg får det oppspist, er visst ingen som vil dele med meg. 

Får ta en ladning med på jobb i natt…

God 3. adventsøndag forresten. 

 

SNØ i desember, oppskrift Vegisterkaker og god 2. adventsøndag!

Det er snørikt i Bergen for tiden……

Jeg våknet til lyder fra unger og akebrett i morges og måtte ut å gå i nysnø, og endelig gjøre bruk av Hugin og Munin vottene mine som søster har strikket. 

Hugin og Munin betyr Tanken og  Minnet , som jeg har nevnt før.

En aldri så liten skogstur en søndags morgen. Om det bare holder seg slik, skal jeg jammen ut å gå ofte, for vi har fått smakt på litt av et uvær i det siste…..

 og da er det sofakroken jeg oppholder meg mest, i når jeg ikke er på jobb……

Nå venter jeg på middagsbesøkende . I dag er det enkel desember middag. Medisterkaker, Vegisterkaker og tilbehør. 

Vegisterkakene har følgende oppskrift:

2 dl ris og 4 dl vann. KOKES. (Basmatiris, men jeg brukte Jasmin ris og det gikk like bra.)

1 stor blomkål (700 gr.)- kuttes og kokes.

2 dl havregryn

1-2 ts toppet vegansk buljongpulver. ( jeg brukte grønnsakbuljong siden jeg ikke hadde noe annet, og blandet det ut i bitte litt vann før jeg hadde det i røren.)

1 ts. malt ingefær

1 ts. revet muskat

litt pepper og salt.

Bland sammen kokt ris, kokt blomkål, havregryn og krydder.

Form til vegisterkaker og stek de gylne. 

Jeg ettersteker en stund i stekeovn etterpå.

Da ønsker jeg bare god  2 søndag i advent. og fortsetter på middagstilberedning……

Søtsaker før frokost,Tunneldrømmer, og litt julepynt……

I dag var  jeg oppe så tidlig at det til og med  var for tidlig med frokost …

Da blir det istedet litt kaffi og søtsaker….

Klokken 05 var jeg ferdigsovet og da nytter det ikke å bare ligge og irritere seg over å ikke sove, er bedre å stå opp.

Får heller se på gomorgen-tv og pakke noen julegaver om en stund.

og prøve å analysere en drøm….

Jeg drømte at jeg kjørte inn i en tunnel , men rett innenfor skulle man stoppe og ha billett klar, som når man kjører ut fra et parkeringshus. Den hadde jeg, men jeg fant den ikke. Det samlet seg opp biler bak meg og jeg ble kjempestresset da jeg leitet febrilsk i vesken etter billetten. Så husket jeg plutselig på at jeg hadde voldsom klaustrofobi. Heldigvis våknet jeg før jeg fikk et angstanfall i drømme…..

Gårdsdagen brukte jeg litt tid på å handle inn noe juletrepynt og noe julete med lys i

Og denne måtte bare være med hjem også….

God dag til alle, jeg skal pakke gaver en stund……..

LYS OG MØRKE….

En uke har gått siden jeg sammen med mange andre familiemedlemmer hadde utsikt til dette flotte vinterlandskapet…..

Minsten i familiebesøket så også ut til å nyte utsikten, men det ble nok noen fingermerker å vaske bort for min søster etterpå…..

All ære til min søster og mann som inviterer så mange familiemedlemmer til middag og kakebord i en 10-årsdag…..

Det er godt med dager man gjør noe utenom det vanlige, og ikke bare sover bort…..

Selv om jeg også denne uken bare har fått noen få timer med dagslys, har jeg i hvert fall fått hilse på solen en aldri så liten stund

Her er jeg på terrassen der mine barnebarn bor. Jeg synes det er lurt å dra ut dit og lage middag på forhånd, før jeg henter de små i barnehagen.

Da blir det litt mindre stress for en mormor som ikke lenger er flink å gjøre alle ting på engang lenger…

Og å nyte en soltime der med en kopp kaffi først gir litt ekstra energi….

På vei hjem fra barnehagen den dagen-vi bruker en halvtime på å gå, og det er svært mye trafikk langs en smal vei- var jeg supermormor…

Jeg bykset ut i veien og reddet Doddo fra å bli overkjørt av en buss. Jeg tror det er Doddo den røde figuren heter som minsten kastet ut i veibanen….

Senere, ved middagsbordet,forteller jeg hvor heldig jeg er som får spise middag sammen med de om dagen, for jeg pleier alltid spise middag om natten når jeg jobber. Da sier femåringen at  “mormor, det heter midDAG, da skal man spise om dagen”…..:)

Ellers så har dere vel tent det første lyset i advent idag og hengt opp stjernen?

Det er lystid , frem med alt man eier og har av lys, både ute og inne….

I helgen har studenten bodd her. Han har jobbet om dagen og jeg om natten, men en liten stund har vi fått sammen. 

Han holder på med viktige ting i sitt 3 år som lærerstudent og jeg får et bittelite innblikk i hva han holder på med akkurat nå…..

Håper alle har en god adventsøndag, selv om det er aldri så mørkt og trist ute så kan man heldigvis gjøre det lyst og trivelig inne……