KVELDSRO OG GOD VIN I GLASSET

Det er kveld , og ettersom jeg hverken er gravid 🙂 (min datter er , og savner å ta seg ett glass rødvin av og til), eller har noen som kanskje må hentes, eller skal jobbe i natt, så føles det befriende å unne seg ett glass vin. Det har ikke alltid vært slik, det vet vel alle som har hatt barn, og tenåringer i hus…?

Siden vi er en stor familie blir det til at vi utenom de aller største begivenhetene i familien, fordeler oss litt rundt omkring. Også fordi vi bor litt spredt. Det er dessuten godt å bare være en liten gruppe av og til , så får man pratet med alle…

I dag har jeg stått for matlaging .(som forøvrig ikke var tomatsuppe i dag. Oppskriften til tomatsuppen fikk jeg hos min datter i Stockholm og lover å lage den uken etter påske 🙂 ). jeg registrerer at vi spiser litt ulikt. Noen er altetende, noen vegetar, noen glutenfritt, andre liker faktisk ikke fetaost, eller i allefall ikke i dag (mitt barnebarn:) ). Så her gjelder å” ha tungen beint i munnen”, når man lager til. 

I alle fall , et bugnende bord med noe for enhver smak: Diverse Pastasalat med diverse kylling og hvitløksbrød ++Tenker å skrive ned oppskriften en annen gang, for har så lyst å ha med bilde av det jeg gir oppskrift på.

Siden de unge skulle få snakke og vi var hjemme hos min datter, ble det til at mormor skulle få legge småen. Og vi gjorde de vanlige tingene, helt til vi kom til å synge godnattsanger. For det ble ingen ting av, “jeg er ikke trett mormor, men du kan synge sangen når solen skinner i vinduskarmen”. Den kunne ikke mormor, men jeg tror nok han sovnet likevel.

I alle fall ,en god ting, det å være sammen, i påsken som i andre høytider. Og ellers i året også. 

 

Tomatsuppe for alle

Tomatsuppe 2-3 portioner

2 bokser hakkede tomater

3-4 ferske tomater

Chilli fersk eller fryst (ta så mye du synes er godt)

En stangselleri

En bra bit agurt (1/4 ca)

Olivenolje (2-3 SS eller mer om du spiser LCHF)

En halv gul løk

Salt og pepper + annen krydder du synes passer til tomatsuppe

1SS tomatpuré

 

1.Mix alt som det er i en mixmaster eller med blender og kok opp.

2.Server med kokte egg og brød med ost, eller bare osteruller.

Kjempe enkelt å tilpasse til ulike kosthold. For barn kan man for eksempel blande i en håndfull spinat da smaken enkelt skjules av alle de andre ingrediensene. Eller kan du servere med kjøtt(skinke, chorizo osv) om du foretrekker det. 

ai ai kaptein

…Og denne bør bare bli ferdig en av dagene, uten må jeg vel gå planken 🙂   Det er mitt bidrag til en stoor gutt som øyeblikk blir tre år.

Og bøker må han jo også få. Mormor er så glad for at han liker bøker, det er noe som jeg tror gjør det lettere når han blir skolegutt om noen år….Forhåpentligvis vil en verden med bøker fremdeles eksistere i fremtidens skole, men det er ikke godt å si.

EN ARTIG GAVE TIL EN LITEN ARTIG FYR

Mitt barnebarn blir 3 år i påsken , og denne oppfinnsomme gaven skal han få av sin tante. Det er ett spill som man får bestillt i fotobutikk, og på spillet er det bilder av familien, med både hund og katt og mormor , og mange andre i familien. Jeg gleder meg til å se når han får det , for jeg skal selvsagt på besøk og spise kake.

Kanskje til og med mormor  som ikke liker å spille kan være med på dette her…

Utenom blir det mye påskenattjobbing for min del i år. Men i dag tenkte jeg lade opp til helgen og tok meg en massasjetime hos HARMONI HUDPLEIE.  Så nå kjenner jeg at jeg er både myk i muskulaturen og opplagt til å jobbe noen netter.

LETTVINT MED SCAMPI


Scampi med ris og grønnsaker

 

Dette ble middagen min i går kveld og det smakte utrolig godt, kanskje også fordi jeg var så sulten, men wokmat/stekt mat er min last.

Det er kokt ris, ferdigkokt scampi, gulrøtter, broccoli, løk, paprika, litt chilli,sopp (aroma brukte jeg i dag) og litt middelhavssalat oppi til slutt. Og scampi da. Jeg hadde også en god “dæsj” med søt chillisaus på . Stek/ wok til det har slik konsistens du vil ha.

Middelhavssalat som jeg kjøper på Rema, smaker godt til veldig mye, og er nok noe jeg vil spise fremover til alt mulig.

KILDER TIL NOEN PROTEINRIKE MATVARER I ET VEGETARKOSTHOLD

Man trenger ikke være redd for å mangle proteiner, selv i et kosthold med bare vegetarmat. Jeg spiser fisk og sjømat (pesceterianer)

Her er noen gode proteinkilder for vegetarianere: EGG; BØNNER; LINSER; NØTTER,OST; SOPP; TOFU; SOJA;KIKERTER

Man kan erstatte kjøttprodukter og retter med vegetarpølser, annamafarse, burger, gryter, wok, frityr osv.

Voksne trenger ikke mer enn 1,2-1,4 gram protein per kroppsvekt for dagen og barn trenger 0,8 gram/kg kroppsvekt. Et eksempel for barn; 2 egg, to skiver grovt brød, 50gram ost, en håndfull nøtter, og tre gulrøtter. Spiser du fisk i tillegg er ikke mangel på protein et bekymmer. 

Vitaminer og mineraler er en større bekymring, derfor er egg helt supert da det inneholder de fleste fettløselige vitaminene og også noen vannløselige. Andre vannløselige vitaminer finnes i korn, grønnsaker og frukt.

B-12 som er den eneste vannløselige som ikke finnes i grønnsaker, bønner, nøtter, kikerter osv lagres i kroppen i flere måneder og  finnes i melk, ost, og sojamelk. Sistnevnte er tilsatt B-12. Å ta tilskudd i form av tabletter er derfor ikke nødvendig med mindre du er rådført med det. 

NOEN FÅ ORD SOM KAN FÅ STOR BETYDNING……

Dette bildet heter “barna som kjem”, og henger på veggen hos min søster.   Det passer godt i vår storfamilie, for vi har mange eksempel på nettopp det. Min historie er :

Jeg hadde som 26 åring fått to barn, og var i grunnen fornøyd med det på den tiden. Så jeg bestemte meg for å la meg sterilisere. Den yngste var noen måneder og jeg tok turen til legen. Etter å ha fyllt ut papirer, og tatt en rutinemessig urinprøve gikk hun som hadde tatt urinprøven smilende forbi meg og inn til legen . Jeg husker at jeg tenkte : “hva smiler hun for?”. Inne hos legen får jeg vite at jeg er gravid-igjen.

Jeg går hjemover, ringer til min mor som ler godt, og tenker samtidig at ja, ja , “nå er livet kjørt for lang tid fremover, men ok , jeg skal få dette barnet og sterilisere meg rett etter fødselen”. MIn samboer og senere ektemake på den tiden kom også fra en storfamilie, så sånn sett var det ikke verdens undergang. Jeg hadde termin samme dato, akkurat ett år etter min datter , og det var jo litt morsomt. 

Jeg fikk enda en datter , og steriliserte meg før jeg forlot fødeklinikken. MEN etter noen måneder  våkner jeg en dag, ser meg i speilet , og får sjokk. Jeg har “gravidetryne”. Da jeg heller ikke har lyst på kaffi, forstår jeg at her er skjedd noe. Jeg får en hastetime, tropper opp hos gynekologen og sier at jeg er sikker på at jeg er gravid , jeg har sett meg i speilet og orker ikke tanken på kaffi.

Han bare ler av meg, vet jo at jeg er sterilisert, Jeg legger meg meg opp på benken til ultralyd og legen blir plutselig helt stille og bare måper. Du har rett sier han . “MEN DU ER UNG OG SPREK; SÅ LA HAN NÅ FÅ LEVE” . Jeg husker ikke hvordan jeg kom meg ut derfra , men kan huske at jeg satt i trappen utenfor og hikstegren. Men nettopp de ordene legen sa den gangen var med på å gjøre valget mitt lettere. 

Jeg gikk jeg hjem til min samboer og sa: “Du må desverre gifte deg med meg, jeg vil ikke ha 4 barn uten å være gift”. Noen uker etterpå var jeg gift , jeg valgte fredag den 13…..:)

Så kom minstemann, jeg hadde fire barn.: en gutt på 7 år, en jente på 2 år og fire mnd, en jente på 1 år og fire mnd, og en guttebaby. Det ble mange strevsomme dager og år fremover, og jeg begynte å skrive dagbok for  i hele tatt  å huske noe fra denne tiden. Det er derfor jeg tipser småbarnsmødre om å gjøre nettopp det: SKRIV DAGBOK.

Det hører med til historien at jeg ble resterilisert av den samme operasjonslegen som forrige gang, rett etter fødsel nr. 4. Jeg ba hun gjøre det skikkelig denne gangen. …

Mine barn er nå alle flotte, voksne og forstandige mennesker, som jeg elsker over alt på jord, selv om jeg ikke ønsket eller planla noen av dem, og nå har barnebarn begynt å komme. Jeg venter nr. to til høsten og føler meg svært, svært heldig…..

SKULLE BARE…

Skulle bare på butikken å kjøpe kaffefilter, og så endte jeg opp med “nogot attåt”. Det var så billig, at jeg bare måtte. Gjemmer de i kroken på soverommet, -der det er så kaldt at noen må ha dødd, som mine barn sier….,-så er de i allefall ute av syne. Får begynne å samle nå så jeg har nok til svensken i familien kommer hjem. Kjenner ingen som kan spise så mye sjokolade…. Forresten er Polly den beste…