BLODPRØVESVAR OG LESEOPPFORDRING

I dag fikk jeg svar på blodprøvene som jeg tok for noen uker siden, og som vanlig bekymret jeg meg for hva de kom til å vise. Jeg har fra juni i fjor holdt meg til et vegetarkosthold og var selvsagt spent på om det hadde noen innvirkning. ALLE prøvene viste normalverdier, jeg hadde gått ned i Kolesterol og var såre fornøyd med det. Jeg tror “svensken-snart ferdig ernæringsfysiolog”, var ganske så imponert. Jeg ber alltid om å få prøvesvar tilsendt i posten . Da kan jeg sammenligne fra årene før. Jeg oppfordrer alle til å ta seg en tur til legen en gang i året og få tatt blodprøver med tilsendt svar. Jeg synes i allefall det er viktig å følge med.

 

Jeg er , -som de fleste i vår familie- glad i bøker. “si meg hva du leser, og jeg skal si deg hvem du er”…  Hadde lyst til innimellom å dele noen bøker med dere som jeg synes var verdt å lese. Her kommer en av de aller beste bøkene jeg har lest. Jeg er glad i Margaret Skjelbred sine bøker,og har de flesteav de.

En god bok for meg er en som berører, som får meg til å gråte eller le, eller begge deler, og som jeg har vanskelig for å legge fra meg før den er ferdig lest.

 

Gulldronning perledronning er en bok som treffer deg midt i hjertet, og garantert får deg til å kjenne på følelsene.

 “Voksne Signhild nøster opp trådene og forteller om sommeren da hun var sju. Den sommeren nattbildet begynte å vise seg midt på dagen, da morfaren var alt hun visste og hun bare så vidt kunne ane alt hun hadde glemt. Den sommeren da morfaren forsøkte å lokke henne ut av Berget det blå med sine eventyr og fortellinger. Om morfarens ekteskap med Signe, om et svik som aldri kan gjøres godt igjen og en reise til den andre siden av jorda. Om morens omgang med snille Hildermann, Lørrik og skumle Skrakkle.”

“Margaret Skjelbred har skrevet en urovekkende roman. Minnene og fortellinene som berettes varsomt , varsomt, avdekker en sterk historie om et forsømt barns tilbaketrekking fra verden og en voksns evne til å dra barnet ut igjen. En roman om å være barn og å være voksen, om hvordan minner og fortellinger griper inn i hverandre…

KATT INNE, FISK UTE ELLER OMVENDT…

Er den ikke blitt kald snart……

 

Her hjemme er det et fæla leven når vi har fisk til middag. Pus vet at jeg “dealer”, men forstår ikke at det tar tid å lage til, og forstår i alle fall ikke at den må bli litt kald , før han sluker den 🙂  Så da er det bare en ting å gjøre, enten pus eller fisk på terassen….

 

VIKTIG MED HUDPLEIE

Jeg har ikke prioritert å gå til hudpleie før i det siste, og  det angrer jeg litt på. Men det er vel ofte slike ting man ikke akkurat prioriterer når man har så mye annet å bruke penger til. I alle fall så forsøker jeg nå å gå noenlunde regelmessig ,og mener det er vel anvendte penger.

Jeg har skrevet før om Harmoni hudpleie der jeg går, og jeg fikk i går tatt en time innimellom nattevaktene. For min del handler dette om tillit til behandler, siden det er mye som foregår i fjeset mitt.

Ansiktsbehandlingen er selvsagt tilpasset min hud . Den begynner med rens, etterfulgt av peeling under damp og utklemming. Mandelsyre 40 %, utviklet for sensitiv hud. Den reduserer rødhet, pigmentering og milde linjer og rynker, samt virker talgregulerende .

Avsluttes med deilig, avslappende massasje med jojobaolje og algemaske. 

Her ligger jeg “mumifisert”, og konsentrerer meg veldig for ikke å få noe i øynene. Dette er den delen jeg ikke liker, utenom er alt det andre bare vidunderlig.

 

GUTENFRI PESTOPAI MED MANDELMEL

Ble middag i dag og!  I dag er det svensken i familien som har ” joinet “meg. Blir litt sunne saker når hun er hjemme . Her kommer oppskriften, den er forresten veldig enkel å lage, og smakte fortreffelig!

3 DL MANDELMEL, 125 GR. SMØR, 1 EGGEPLOMME, LITT SALT:   Kjør deigen i en kjøkkenmaskin og klem den ut i en paiform .Sett den kaldt en halvtime

FYLL: 2 EGG, 2DL KREMFLØTE, 1 DL REVET OST, ca. 1 DL SPINAT, NOEN BASILIKUMBLADER, LITT VÅRLØK, 1 DL PESTO,(bruk barillo pesto om du ikke lager selv, det er den beste.) litt salt og pepper.

Kjør ingrediensene til fyllet i en kjøkkenmaskin, og smak til med salt og pepper. (husk at pesto er salt så ikke salte for mye)

Ovnen på 200 grader. Stek paibunnen i10 min., ha deretter i fyllet og stek i ca. 30 min. Dekk med aluminiumsfolie om den begynner å bli svidd.

 

Du kan supplere og variere fyllet som du vil. I dag hadde jeg 2 dl lett cremefraiche i fyllet  i stedet for fløte og tynne skiver med Mozzarella ost oppå fyllet. 

Om du ikke vil bruke mandelmel så kan du lage paideigen av 125 gr. smør , 200 gr. hvetemel. Kna det sammen og tilsett 2 ss vann. 

 

MINDFUL PÅ HANDLETUR?

Jeg var på Plantasjen før helgen og handlet både  noen inne- og uteplanter, samt noen ting. I samme slengen handlet jeg selvsagt mat, så alt skulle være gjort, siden helgen min besto i nattevakter, spise , sove. Blir svært lite sosial da.  Tidligere, da barna var små og med på handletur, var det selvsagt litt av et stress, mens nå så burde det ikke være det. Tror det kunne vært en fordel å være litt mer mindful når jeg handler og får alt i hus, for jeg ender opp med å ikke finne ting igjen etterpå.

Denne dagen hadde jeg full bil og “han med kaffekoppen” stod klar og bivånet meg der jeg løp frem og tilbake fra bilen med en haug blomster, ting,og varer, den eneste tanken min da var å få det unnagjort. Vel inne sorterte jeg og la tingene der de skulle være, trodde jeg…Da jeg omsider satte meg ned tenkte jeg at hmm…,kjøpte jeg ikke noen roser, det pleier jeg jo alltid til helgen.  Så var det på roseleting. Jeg fant de omsider i papirbosset, hadde pakket de godt inn. De kom i vase til slutt. Og den nydelige blomsten her, den trodde jeg var en uteblomst,- den bærer det flotte navn Bougainvillea, heldigvis googlet jeg og fant at den er en uteblomst på kanariøyene men inneblomst her hjemme. Da får den få plass her sammen med jomfru maria, – som jeg kjøpte i Lourdes i Frankrike for mange år siden. 

Jeg hadde også kjøpt noen kubbelys, de ga jeg opp å lete etter. Fant de nede i yttergangen under noen sko da jeg kom fra nattevakt i dag tidlig. Distre jeg 🙂 ja, litt kanskje. Jeg tenker øve meg på å være mindful…

BESTE CERISESYLTETØY

Jeg er glad i cerisesyltetøy ogdette er det beste synes jeg. Min datter som bor i Stockholm tar det med seg hjem til meg når hun stikker nesen hjem av og til. Så i går fikk jeg ny forsyning. Det passer fortreffelig til ost, i dag ble det cambozolaost. Og ja , jeg vet jeg spiser kakestykker med ost, for jeg ble bare “tatt av osten”, da jeg reiste en del på ferie i Frankrike for noen år siden. Der spises jo kakestykker med ost,  og det har jeg vel egentlig fortsatt med. Og ja , det er frokost for meg nå, jeg våknet i 16-tiden og er glad jeg er uthvilt og klar for ny nattevakt….

VEGETARMOUSSAKA

Denne oppskriften har jeg fra et tv-program jeg så en natt, og det handlet om Italiensk god mat.

1 AUBERGINE- skjæres i skiver, legges på et fat en halvtime med litt salt på så væsken trekkes ut.

NOEN POTETER- skjæres i skiver .  Stek potetskivene og aubergin i olje og legg de i bunnen på en ildfast form.

TOMATSAUS: 1 RØDLØK;  1 GUL LØK, noen fedd HVITLØK- stek i olivenolje, hell på 2-3 ss TOMATPURE, 2 BOKSER TOMATER., (litt rødvin om du har), salt og pepper. Trekk sausen en stund.

(Jeg steker med 1 pk ANNAMAFARSE også i denne sausen.)

MOZARELLAOST + PARMESANOST: Legg tomatsaus og ost lagvis ,ost på toppen. 

I dag laget jeg glutenfri ostesaus i stedet, dvs vanlig hvitsaus ,revet ost  oppi når sausen var ferdig og la smelte.. Jeg la dette lagvis og hadde raspet ost på toppen. Smakte fortreffelig. Dette er fin mat å lage når man er flere. Vi var 4 voksne og et barn i dag, og dette var en grei middag å lage da. 

Stekes i ovn ca 175 grader i en halvtime.

Salat er godt følge til.

MYE Å GJØRE FOR EN NATTERANGLER

Natten er enda ung, og jeg har akkurat laget meg litt middag( oppskrift på vårruller annet sted i bloggen min). Jeg jobber fem netter denne uken så ingen vits å snu på døgnet. Etter jeg har spist har jeg tenkt å støvsuge og vaske litt, for i morgen kommer svensken i familien hjem og da kan det se litt ordentlig ut.

Heldigvis har jeg bare nabo på den ene siden av huset, og han er omtrent døv, mens faren hans , -som er hjemme nå, forhåpentligvis har tatt seg en konjakk så han hører kanskje ikke at jeg støvsuger.?  Til alle dere andre sier jeg bare GODNATT, drøm noe fint….

OM “TÅKEBESØK” , VISDOMSORD OG SPIKERSUPPE

Dette er fra utsikten i dag. Jeg er på besøk -eller på vitjing- som min far sier,  på sykehjemmet der han nå bor. Her er fint her, utsikt til fjorden, og på bildet ser vi litt av hagen som man har fri tilgang til. (Dette er en lukket demensavdeling). I dag forteller jeg han hvem jeg er, og får tilbake ” eg veit no vel det vel”. En stund senere forbauser du meg med å si navnet mitt, sånn helt uten videre. Vi prater om løst og fast, dvs. jeg forteller små historier om familien, og nyheter, skryter og vil av og til ha din mening. Jeg vil så gjerne kunne føre en skikkelig samtale med deg enda. I dag kommer du for det meste med negative, sarkastiske bemerkninger, såpass at jeg kjenner jeg blir irritert på deg. Enda jeg vet ,og kan unnskylde deg med at du er langt inn i Alzheimertåken, så sårer det litt ,men irriterer meg mest … Far, du har vært flink å rose ossfør, du har skrytt av oss og vært stolt av oss

Jeg smører med god krem den tørre huden i fjeset ditt og på hendene, -du kjefter. Så “truer” jeg deg til å gå en tur med rullatoren-fordi du har godt av det. Etterpå blar jeg litt i en bok du har liggende -“Fars lille oppmuntringsbok”, og finner en liten tekst jeg synes er fin og leser den høyt for deg.                                                                                                    

Når jeg går sier jeg fra til personalet at jeg gjerne vil du skal få skiver til kveldsmat i stedet for grøt(den forbannede grøten). I dag hadde du egentlig fortjent spikersuppe til kveldsmat 🙂

FORGLEMMEGEI…

Det er ikke bare mennesker som kan etterlate seg et dypt inntrykk og savn, det kan også dyr gjøre. Vi hadde for noen år siden en katt som var helt spesiell. Her er bilde av den på armen til min sønn, da det var han som hadde mest med den å gjøre. Den ventet på han ved inngangsporten til gaten vår hver dag , og sov i fotenden av sengen hans hver natt. Det var en forunderlig  og snill katt , den var ikke redd for noe  eller noen, og gjorde seg til venn med gatens “skrekk og gru-katt” ganske raskt. 

En påske, for 4 år siden ble den påkjørt. Heldigvis fant vi den i veikanten. Jeg har i ettertid sett for meg at bilen kom i stor fart og at Gråpus ,- som den het -bare stod rolig i veien og ble påkjørt. Jeg håper at det skjedde fort og Jeg skulle ønske å snakke med vedkommende som kjørte på den…

Vi begravde den i bakhagen og jeg plantet forglemmegeiplanter der, som sneglene spiste opp da jeg ikke passet på. Det har vært vanskelig å få fatt i planter og frø av forglemmegeiplanter de siste årene , men i dag har jeg vært og handlet på Plantasjen .Der fant jeg  til alt hell noen frøposer  til å plante i minidrivhuset , som jeg også kjøpte der. Så får vi se om det dukker opp noen spirer som jeg kan plante på kattegraven og ellers i hagen min, de er så fine og har slikt et fint navn…

Vi sørget en stund over gråpus , men fant ut at vi skulle prøve en katt til, og heldigvis hadde” bråkenaboene” et kattekull . Denne katten er mer knyttet til meg enn min sønn, og er alltid i nærheten av meg. Men det er en helt annen katt, for dyr har ulik personlighet ,som mennesker har det…