OM “SMALEHåVVER” og annen julemat….

 

 


Det skal smakes på og fortæres mye ulik mat i Desember måneden. Jeg har før vært en del av kjøttmarkedet i den forstand at jeg har spist kjøttmat. Men sauehoder har jeg alltid valgt å la være å både se på, – der de ligger i kjøttdisken , kjøpe eller spise.  Jeg synes bare det er motbydelig, men prøver å ha en forståelse for at noen har lyst å prøve dette også….. 

Jeg som har vokst opp på bygden, der det var vanlig å slakte sauer hjemme, henge de opp i kjellere og fjøs rundt om , burde ikke vært så “tander”. Men det er jeg.

Hver slaktetid led jeg noe forferdelig. Jeg både føler og kan kjenne lukten enda…….Jeg prøvde å holde meg på lang avstand den tiden det stod på. Jeg kan enda huske da min onkel viste meg et hengende sauekadaver for første gang. Jeg ble rett og slett livredd. Flere ganger kom jeg tilfeldigvis over slike hengende kadaver i fjøs og kjellere, og løp derfra det forteste jeg kunne….. Min sterke avsky for dette sitter enda i……

En gang jeg skulle være med min tante til Bergen,-vi tok båt til byen fra stedet jeg kommer fra, den gangen. Det tok to timer, og var en stor begivenhet da jeg var liten å være med på by-tur. Min tante skulle blant annet inn og handle i en kjøttbutikk.  Jeg var med henne inn, men ble helt satt ut av synet av alt det rå kjøttet, og  løp ut av butikken. Den gangen holdt  jeg på å bli overkjørt…. 

Vi spiste selvsagt også hjemmeslaktet i min barndom. De voksne ville selvsagt ikke fortelle at vi spiste kjøtt av sauene som vi tross alt hadde et godt forhold til ,og som vi hadde navn på…De prøvde stadig å lure meg med at jeg spiste bjørnekjøtt…., som om det var noe bedre. Jeg visst imidlertid hva jeg fikk servert…..

Kjøttspiser har jeg vært helt til for ett og et halvt år siden. Men det føles som en befrielse å slippe ….

I går laget jeg lutefisk. En annen rett vi spiser på denne tiden av året. Da var vi samlet her, en liten del av flokken. Min tante og onkel som ikke hadde vært her siden i fjor på denne tiden , i samme ærend. Lutefisk middag.  og endel andre som er her litt oftere….En koselig dag.

Det var da det kom opp , snakket om sauehoder. Min sønn og kjæresten skal prøve det for første gang snart. Vet ikke om jeg skal si lykke til….:)

Nå får jeg ta en tur og se om jeg får fatt i noen julegaver. Jeg begynner aldri å pakke inn før Desember, men kjøper gjerne så jeg har en del. Så forskanser jeg meg på soverommet mitt og pakker i vei og spiller julemusikk….

Og jeg som gruet meg slik til den lange November måneden…., så putselig var den forbi.

GOD ADVENTSTID…..

 

 

Her ligger en mann og sover her i natt. Det er første gang i historien hans…..

Det er den aller minste i flokken…. Mammaen har vært borte i fem timer , og mormor måtte passe på….

Nå  ligger både han og mammaen og sover her.

Jeg tenkte at jeg skulle få ordnet med litt adventspynting mens jeg passet han. Jeg klødde i fingrene til å ta fatt, for det har vært flere travle både dager og netter nå i det siste.

Men selvsagt nyttet det ikke når den lille fremdeles ikke vil annet enn å være på hendene.  Jeg bærer han i stedet for at  han skal gråte….Det blir vel snart en annen tid…

Denne uken har jeg også vært i begravelse til en arbeidskollega, som døde alt for ung. Hadde lyst å dele et dikt som ble lest i kirken av en av nattevaktene. Det var sterkt…, og det var nydelig lest opp.

Jeg vet ikke hvem som har skrevet det,men vakkert er det……

 

LIVETS STRIKKETØY

Den gang vi kom til verden da fikk vi en presang,

et nøste med vår skjebne, og ingen vet hvor lang.

Da la vi alle masker opp til livets strikketøy, 

der det vil stå i mønsteret når vi jukset og vi løy.

 

Hver maske er en dag, og hver omgang er et år,

og alt vi gjør og sier , i strikketøyet står.

Og mister vi en maske og lot den rakne ned, 

det var kan hende venner vi aldri mer fikk se.

 

Noen har et strikketøy med varme farger i,

det er de gode strikkersker som kjærlighet kan gi.

Men alle må vi strikke med det garnet vi har fått,

selv om det av og til kan virke kjedelig og grått.

 

Og når vi så blir eldre, da tenker vi som så:

“hvor mye er tilbake av livets strikketråd?”

Vi håper at det holder slik at vi kan felle av,

så tomme strikkepinner, blir korset på vår grav.

 

og møter vi St. Peter som vokter himmelens port,

vi gir ham strikketøyet med alt som vi har gjort.

Da gransker han det nøye og sier:

“kjære barn, her oppe har vi bruk for en rekke opprekksgarn”

 

Da vasker himmelens engler, vårt garn så rent og hvitt,

de glatter det og ordner det til det blir knutefritt.

Det legges så på lager, så mykt og fint og bløtt,

kan hende det skal brukes til barna som blir født?

 

 

 

 

 

“IBSEN er en drittsekk”, og andre deprimerende menn…..

Dette er Ludvik. Han er en personlig pessimist, saktmodig og trives best i utkantstrøk. Og  denne figuren er vel også sånn at : alt er farlig, det gale som kan skje , det skjer meg…..:)

Vi kjenner vel alle en Ludvik… Jeg har forresten skrevet et lite innlegg om denne lille fyren før… Er noe som gjør at jeg liker han…

Men det jeg kom på i dag, når min sønn sitter her og skriver oppgave i KRLE-(han går på lærerhøyskolen), er noe jeg sa til han da han gikk på barneskolen for mange år siden. 

Jeg liker når barna kommer hjem og snakker om undervisningen, lekser og det de har å gjøre på skolen….

Min sønn kom hjem og skulle ha noe om IBSEN. Som jo var en stor person i sin tid. Og selvsagt også i vår tid.

 

Det var i den tiden jeg var alene med fire barn, så når min sønn kom og ville ha hjelp med Ibsen fikk han bare beskjed om å si til læreren: “Ibsen er en drittsekk”. Han brydde seg ikke om sin eldste sønn som han fikk før han ble gift, (fy for en skam i den tiden…) Hva han sa, og om jeg fikk noe tilbakemelding huskes ikke….:)

I dag sitter min sønn og skriver oppgave igjen, og av alle de ting han kunne skrevet en god oppgave i KRLE om, så har han valgt JOB.

GUHJELPE meg…. Her skal bli noen svarte dager her gitt….

For Job i Bibelen er jo en begredelig historie…. 

Jeg ville , -og prøvde selvsagt å påvirke han-, til å skrive om sterke kvinner i Bibelen og hvordan kvinnesynet hadde forandret seg i kristendommen fra gammel tid til vår tid….

I dag har vi jo hatt kvinnelige prester i en årrekke, mens før skulle man helst ikke hverken synes eller høres om man var kvinne….

Ja, ja. Han må selvsagt skrive om hva han vil, det er artig å følge litt med han på reisen til å bli lærer i alle fall….

 

PÅ TRENING UTEN SKO….

Ikke reklameinnlegg. Bildene er lånt på nettet.

Jeg har fått en rutine som jeg tenkte prøve å holde på, fordi jeg synes det gjør godt….Når jeg står opp etter nattevaktshelg med tre netter(jeg jobber turnus med annenhver helg), pleier jeg å pakke treningsbag og komme meg avgårde på treningssenteret. Jeg går der oftere enn det , men synes det gjør ekstra godt når jeg er ferdig med arbeidshelg og har fri etpar netter. 

 
Denne treningssaken er Chantelle sin treningsbh, og er faktisk veldig god. Jeg kjøpte den for litt siden og har prøvd den ut noen ganger. Siden jeg har “store fordeler”, synes jeg denne sitter ekstra godt. Jeg liker den også fordi den lukkes i ryggen. Man slipper å være akrobatisk for å få vri den på seg…..

I dag pakket jeg som vanlig treningsbagen min. Jeg så til og med igjennom før jeg la avgårde til senteret. Dvs. jeg kjørte-det tar 10 min.  Da jeg kom frem følte jeg det var noe som manglet, og tror du ikke jeg hadde glemt treningsskoene hjemme! Noe så forsmedelig…Det har hendt før, men dette skal bli siste gang….

Jeg dro hjem med uforrettet sak, og handlet litt på veien , så ikke hele turen skulle være helt forgjeves. Jeg har i stedet for ryddet og vasket litt, og funnet frem yogamatte og manualer….Så har jeg likevel fått litt med trening. Men jeg liker helst å komme meg på senteret, så jeg prøver igjen i morgen. Og skoene er på plass!

“PENSJONLIGHET”?

Er ikke dette et herlig bilde? ……

Det er et bilde med en påminnelse fra NAV, om å finne dine pensjonspoeng. Når jeg så dette tenkte jeg: Jeg skal IKKE jobbe natt om jeg rekker å bli 62 år. Da er det “på håvve” uti pensjonsalderen for meg……..

Slik så det ut for meg da jeg stod opp i dag. Og jeg vet det har vært en fin , men kald dag i Bergen….


Får heller kose meg med å se på denne her før jeg skal påàn igjen i kveld….

HUSKET å mate fuglene?


Her sitter jeg, bak gardinet…. Matmor sitter klar ned i trappen og prøver å ta bilde av det jeg ser på….


Men hun er så utålmodig ….og hvergang hun forsiktig nærmer seg vinduet med kameraet , forsvinner småfuglene…Jeg har veldig lyst å gå ut der , men jeg får ikke lov…..

Av og til er det en skjor som kommer og prøver å rive ned hele elendigheten, og da skal dere se på matmor….Hun blir helt rebelsk og bråker fælt….

Jeg skal være glad når våren kommer….

VÆR SNILLE med hverandre…

Så lite vi vet om morgendagen…..

Og det i seg selv , synes jeg er godt….

Jeg vil ikke vite hva morgendagen bringer, i alle fall ikke av bekymringer eller vonde ting som skjer…, hver dag får ha nok med sitt….

Å planlegge morgendagen og fremtiden , det er vi ganske gode på, spesielt vi kvinner kanskje….?

Noen får planlegge mer enn de ønsker….., de som vet de har bare begrenset tid igjen…

 

Vi har igjen fått melding om dødsfall på jobb. En ung dame med mann og barn som har gått bort etter kort tids sykdom.

Kreft tar fremdeles så altfor mange liv, og rammer så vilkårlig. Det kjennes alltid så urettferdig når unge mennesker dør.

Det er ikke så lenge siden sist, at vi fikk en hilsen fra pårørende til en annen nattevakt som døde.

Vær snille med hverandre“, sa han. Og det er det minste vi kan gjøre , være snille med hverandre….

 

Besøk av” Røveren romseis “, og møte med en bloggvenn.

I dag har Røveren romseis vært her en stund. Trenger jevnlige, men ikke- mer -enn- noen- timer besøk av den sorten. Det går i skriking enda. Det er mitt minste barnebarn på 2 mnd.  jeg har begynt å kalle det……Jammen godt at storebror er så snill og flink….  Storebror måtte få en liten tur ut på lekeplassen, selv om det var svarte natten. Det er mørkt kl. 17 nå….

I går hadde jeg mitt første blogg-venn treff. Det var denne jenta som var på Bergens-visitt


Her  hadde vi tenkt oss en tur for å se på oversvømmelsen på Bryggen, men der var alt bare velstand… Det har jo ellers vært mye fuktighet her i det siste, og vind. Da jeg tok dette bilde fløy paraplyen til Evaswindow på sjøen…..

Jeg hadde som vanlig ikke fått i meg hverken frokost eller lunsj så tidlig på dag, og heldigvis var Eva med på brunsj på Pygmalion kafe. Der serveres det god og økologisk mat. Koselig, lite lokale, som har varierende kunst på veggene. Her er det jeg spiste, og som smakte fortreffelig 


 

og et av bildene på veggen:

Jeg må ærlig innrømme at det er sjelden jeg drar til byen , i alle fall på denne tiden av året. Og jeg har blitt litt av en pyse når det gjelder bilkjøring i sentrum etter at bybanen kom. Jeg parkerer derfor på Bergen storsenter og tar det derfra. Er imponert over Eva som suser rundt i bil i sentrumsgatene…..


Vi gikk gjennom bondens marked og torghallen og jeg måtte ta et bilde av denne. Samt kjøpe dette :


Eplechutney fra Hardanger. Smaker godt, man kan bruke det til både kjøtt-og fiskeretter, og helt sikkert til ost…

Kaldt og surt i Bergen nå for tiden, men her inne var det kos å sitte og drikke kaffe,og  prate om “alt mulig “….

Og hvordan er det å møte en bloggvenn? Man har selvsagt laget seg et bilde av personen i tankene på forhånd. Eva og jeg har i alle fall hatt ofte kommentar kontakt på blogg, og jeg visste ganske mye om henne. 


Og jenter/damer slipper vel aldri opp for noe å snakke om…..Timene fløy i alle fall, og jeg synes det var et koselig møte….Og håper ikke jeg har skremt henne, skulle bare ønske byen hadde vist seg fra sin beste side. Kanskje en anen gang…

Må ha med en selfie også. Takk for koselig møte Eva.

FoTO-challenge : FEM

Fredag, dag nr FEM i Frodith`s fotochallenge. Forresten er det Fredag den 13, og jeg har friskt i minne at det en slik fredag den 13, var det bilen min som “røk”. 

Så jeg hadde vel egentlig planer om å holde meg “heme” i hele dag, men har fartet litt rundt. Og det gikk bra…..

Overtroisk, jeg…..Bare litt..:)

FEM utstillingsdukker fra en second-hand butikk i Stockholm. Fra i sommer da jeg var der og “racte” rundt i secondhand-butikker og så på all verdens rariteter….

Men gøy var det. Og Stockholm er en by man finner alt i. En super by for shopping.

Takk til Frodith for uken med Foto challenge!

FOTO-challenge : FIRE

Dag nr. FIRE i Frodith´s fotochallenge!

 


Bildet er lånt.

I dag våknet jeg kl. FIRE. Om ettermiddagen. Har vært på nattevakt, men dette var å forsove seg….

Jeg skulle nemlig i bursdagsbesøk til en niese som blir tenåring og kunne virkelig tenkt meg å spise FIRE av noe lignende denne sorten, som jeg vet det finnes rikelig av der i dag……

Siden jeg skal på jobb igjen i kveld, og det er litt kjøretid dit, meldte jeg pass.

Da må FIRE bli disse istedetfor

FIRE STEINER.

To av de er min yndlingsstein, som er Ametyst. Den kan bl.a hjelpe med:  Styrke intuisjonen din, dempe det indre stresset, mykne spenninger,- både fysiske, mentale, og sjelelige.

En er Agat-blå. Den bringer glede, gir energi og er god ved kommunikasjon…

En Regnbuefluoritt. kan hjelpe med å fokusere, presisere og sende energi….