NYTTIGE TIPS/INSPIRASJON FRA andre bloggere…


Det var en i familien som ymtet frempå om noe han hadde sett i en butikk, i en brukskunstbutikk e.l  Det var en ølvott han hadde sett. Om jeg kunne lage en? Jeg kom på en blogger som lager de mest fantastiske ting, og hun visste om mønster til ølvott. Denne damen HER har alt det jeg mangler når det gjelder å være kreativ…..

Det er så kjekt når man kan spørre om råd. Så ølvott hermed laget, vil han ha flere så får det bli til Jul…:)  Man må begynne nå, om man skal lage julegaver…

For noen dager siden hadde hun også en lur ide om å finne kristtorn ute og siden kristtornbærene ikke er røde enda selvsagt, så hadde hun i stedet tatt rognebær. Noe så lurt , jeg for sporenstreks ut og fant kristtorn, for det har jeg i hagen, og rognebær var jo ikke vanskelig å finne. Og noen andre røde bær , som jeg ikke vet navn på

Slik ble det en høstbukett inne, helt gratis….:)

NÅR NOE RYDDES BORT….

 
Jeg merker meg at jeg dag for dag rydder sommeren bort….. Setter krukker og diverse i boden, kaster sommerblomster og rydder litt i hagen .Når man rydder noe bort noe, er det fint å ha noe å erstatte det med. Så jeg tok turen til et hagesenter og kjøpte litt diverse lyng og pyntekål. Står seg jo nesten hele vinteren……

Jeg kjøpte også litt blomsterløker, slik jeg pleier, og det blir vel noen flere etterhvert. Jeg er alltid litt usikker hvor tidlig jeg kan sette de i jorden, og tenker enda å vente noen uker? De skal jo ned før frosten kommer selvsagt, men ikke for tidlig, eller, tror jeg?

Flere som har begynt å “høstpynte” litt ?

 

 

 

 

 

 

 

LEVENDE ELER DØDE?

(høstbilde fra nærområdet hvor jeg bor)

Visste dere at Alzheimer er på fremmarsj her i landet? Som jeg ønsker at disse fantastiske forskerne som har fått så mye penger nå skal greie å knekke en kode.

Mr. Alzheimer har fått et godt tak i far nå etter flere år , men språket ser han ut til å få beholde. Jeg besøker han på omsorgssenteret, som det så fint heter her, for det er det , et omsorgssenter.

Han sitter på “hybelen” sin, -han kaller det det, – og blar i en bok. Vet ikke hvor mye han leser lenger, tror ikke det er stort….men det er godt å sitte med en bok i hendene for den som er vant til det…

Som vanlig kjenner han meg ikke før etter en stund. Men da nevner han meg med navn, og prøver å sirkle meg inn…

Vi holder på med litt fakta-samtale i dag. Hvem som lever , hvem som er død,  hvor mange vi er og hvor gammel han er.

“Men da har jeg ikke så lenge igjen da”, sier han. Det vet vi ikke , men det er høst i livet ditt far.  “og B (mor vår) er død” , sier han .

“Nei, da , hun var her hos deg i går, og i dag pakker hun kofferten , for hun skal til syden i morgen,” sier jeg. 

“Ja, ja, eg veit vel det”….

Jeg viser han en filmsnutt jeg har på mobilen min av hans helt nye oldebarn, og forteller han at jeg nå er bestemor til to flotte gutter. ” Du er en heldig mann far, som har så mange etter deg.  6 barn, 20 barnebarn og 2 oldebarn” 

Jeg ser han blir rørt, får tårer i øynene, og blir tykk i stemmen. “Skriv det opp i boka mi”. 

“Nei, det kan du gjøre”. Han skriver, mens jeg formulerer . Etterpå greier vi ikke se hva han har skrevet, så jeg skriver det for sikkerhets skyld en gang til.

Jeg får han med bort til vinduet og ser på eplene på treet utenfor vinduet som er røde og fine nå. “Jeg går ut og stjeler et før jeg går”

“Nei, nei, du må for alldel ikke det, det er ikke mitt”. Jo, da, det står rett utenfor vinduet ditt, sier jeg. Jeg gjør meg klar til å gå og sier at jeg kommer igjen om noen dager. For mor lever og har reist sydover……


Noen høstblomster i hagen.

ENDELIG kom mor hjem….

Vi kom hjem fra Kypros , til Stavanger, natt til forrige lørdag. Der fikk vi være på”søsterhotellet”resten av helgen. Min søster og familien har som så mange andre med voksne barn ,nettopp flyttet fra stort hus, og inn i en nesten ny  leilighet. På samme tid flyttet de to eldste barna, så det er en ny tid for alle . Husker selv at det var rart etterhvert som mine flyttet ut. Og ofte kan det skje samtidig med at man flytter i nytt hjem. Godt på mange måter, men litt vemodig….

“Attpåklatten”, som dere ser bilde av her tok i mot oss, og var overlykkelig…ville ikke slippe “mor” av syne et eneste sekund….:)

Leiligheten ligger like ved sjøen og med et nydelig område rundt. Forstår at her er godt å bo… Viser utsikten fra terassen:


Tar med en oppskrift på BLOMKÅLPIZZA som vi fikk servert der. Var faktisk veldig godt!

PIZZADEIG: 1 ukokt blomkål , 2 fedd hvitløk, 3 egg. Dette skal blandes med stavmikser e.l og stekes før fyllet haes på, 10.min 240 gr. Ta så valgt fyll på pluss ost på toppen og stekes ca.10 min  til.

LITT SHOPPING og en stressende avslutning…


Heldigvis har jeg ikke noen form for “skodilla”. Men det har en av mine medreisende….:) Var det 12 par hittil i år? Noen av skoene er jo rene kuststykkene, og jeg hadde i allefall bare ville hatt de til pynt:) 

Jeg kjøpte et par sko riktig nok, men det var Nike sko, som jeg de siste årene alltid har kjøpt med meg på sydenturer. Omtrent halve prisen sammenlignet med her hjemme.

Men jeg har fått sansen for Italienske vesker. Den jeg kjøpte i fjor er nesten like fin (jeg pleier å “sarve” veskene mine ganske fort, aner ikke hvordan…:)

Men jeg ville likevel kjøpe en litt stor og en liten:

           
I tillegg kjøpte jeg en deilig, myk jakke 

Den siste dagen ,da vi skulle reise hjem, ble det så sent som kl. 22 fra hotellet , så vi hadde på forhånd bestilt leiligheten ekstra tid , for uten måtte vi være ute til kl. 12. Det er vanlig avreisedagen. Vi gikk ut i fra at vi fikk ha den til vi skulle dra, men den gang ei….

Først måtte vi bytte til en annen leilighet. Når vi da hadde vært ekstra lenge på stranden og hadde tenkt å dusje og hvile oss før avreise, fikk vi beskjed om å skynde oss for vi skulle egentlig vært ute til kl. 18. Vi fikk med nød og neppe tid til å dusje alle tre, og stilte i resepsjonen våt i håret , usminket, varm og stresset. Her ble vi værende til avreise. 

Vi har skrevet klage til reiseselskapet angående dette, fordi vi synes det var kritikkverdig. Jeg tror det er viktig å si fra. Utenom dette så hadde vi en flott tur på alle måter. Vi måtte i år reise via Stavanger, det var ikke turer til Kypros fra Bergen på dette tidsrommet, og min søster som bor der var selvsagt glad for det…:) 

Da kunne vi, når vi returnerte ,være hos henne i ny leilighet resten av helgen…..

VONDT I HALSEN og sånn?

 

Det er mange som har begynt på forkjølelse, og influensa-tid nå ser jeg , både bloggere og andre jeg kjenner. Tenkte tipse dere om STREPSILS (med ST foran).

Du får ikke kjøpt de her på berget, bare Repsils, men husk når du er utenlands å kjøpe med noen pakker. Jeg gjør det alltid og det er greit å ha ved forkjølelse og sår hals. Det er visst litt antibiotika i de, kanskje derfor de virker bedre og er ulovlig her hjemme?

Jeg hev i meg siste lageret før jeg dro til syden og kjøpte noen pakker da vi var avgårde nå. Kjekt å ha….

Ellers er det vel også fornuftig å bare holde seg i køyen, ta det med ro og soooooove….

 

HVOR BLE VANNET AV?

Uten noen beskjed på forhånd, forsvant vannet plutselig noen timer i dag. Det regnet som bare det ute, men inne var det ingen vann i springen. Da ingen kunne svare meg på når vi skulle få det tilbake satte jeg ut gryter og kar til vannsamling. Så forferdelig avhengig man blir…. og så heldig man egentlig er….og så tørst man blir når ikke det er vann i huset. For det er det jeg drikker. Vann og litt vin. Men jeg skal ta bilen så vin var ikke noe alternativ….:)

Min sønn skulle på en avtale, her ble ingen dusjing og tannpuss.  Jeg hadde enda litt tid og til alt hell kom det tilbake. For jeg har også en avtale jeg må rekke, og var svett etter husvasken i dag. Ting ordner seg, men av og til er det kanskje bare bra å få en vekker over all avhengigheten vår, som vi til daglig tar for gitt…..

 

Kypros (del 2) “Altfor mye” god mat….

Noe jeg forbinder med ferie er å slippe å handle mat, slippe å tilberede mat, bare gå til duk og dekket bord, og nyte…..Vi bestiller alltid med frokost når vi oppholder oss på Callisto. For meg er frokost Croissanter med hjemmelaget syltetøy, stekt egg, og den gode youghurten! Når jeg går på stranden etterpå er det lenge før jeg blir sulten…

Vi har etterhvert funnet “våre” restauranter. Steder der vi vet vi får god mat. Første kveld pleier vi å  gå på Isaac Tavern og spise Meze. Det er heldigvis en halvtime å gå tilbake til hotellet, for Meze er jo en hel mengde ulike retter og det er synd å ikke smake på alt….


Jeg som spiser vegetar har ingen problemer med å finne nok av retter å velge mellom.

Et annen god restaurant er Cicero . I tillegg til god mat , får man rikelig med vin. Ett glass er et helt glass, ikke et halvt…. Her står mine to flotte søstre og kikker inn.Ingen av disse restaurantene er spesielt flotte. De er enkelt innredet, men du verden, den maten….

Den tredje restauranten å anbefale er Flames.  Den er en litt finere å se til, har noen artige svære karer som serverer i en “fæla fart”, så jeg bare er glad de ikke får hjerteinfarkt når vi er der i alle fall. …Disse tre restaurantene er våre gjengangere her, og verdt et besøk…


Jeg har sovnet hver kveld på full mage, men så er det nå bare en uke, og det er så altfor mye man har lyst å smake på…:)

AYIA NAPA (del 1)

Vi var på vår “vanlige plass” i Uke 38, to av mine søstre og jeg. På Kypros, Ayia Napa. Nærmere bestemt ,CALLISTO. Et leilighetshotell like ved sjøen, men samtidig nært sentrum av byen. I år var det noen forandringer , vi fikk ikke samme leilighet 🙂  Men her er store, fine leiligheter, med gode senger. Område er stille,  selv med nærheten til sentrum. Det tar oss ca. 15 minutter å gå inn til sentrum, og det kan jo være en fin spasertur. Her er mange  restauranter, og svært god mat , så det kan være godt å gå litt….

Vi hadde med oss mye lesestoff, alle tre. Det er utrolig avslappende å ligge på stranden og lese. Første dagen hørte jeg bare  på bølgene. Jeg kunne ikke konsentrere meg om noen bok, men det er beroligende å høre på bølger som slår  mot land….

Andre dagen hørte jeg også på bølgene…. Det var uavklart enda på hjemmefronten. Prinsen kom noen dager på overtid. Men da fødselen var vel overstått, og jeg hadde fått bilder av han, så tok jeg frem den første boken og begynte å lese jeg også….Vi oppholdt oss mange timer på stranden hver dag, bare avbrutt av noen skritt opp for å spise lunsj. Og spasertur til de to andre nærliggende strendene.

Her var varmt denne uken.  Ca. 30 grader pluss. Ved sjøen blåste det heldigvis litt, for jeg er blitt litt mindre glad i for mye varme de siste årene…Det ble mye bading, sjøen er ren og fin, og solsengene er gode å ligge på….

Hele området innbyr til å senke skuldrene og finne frem feriepulsen. Fint, ryddig og rent overalt. Og skjønne mennesker som jobber her. De kjente oss igjen, og det var svært koselig. Hotellet hadde vært gjennom en konkurs/ledelseforandring, men hadde heldigvis mange av de samme  som jobbet der. Så nær som en av nattevaktene. Han synes jeg de kunne skifte ut i samme slengen….Kunne heller ha jobbet i et begravelsebyrå…:)

Det vi fikk merke i år i forhold til de foregående årene, var at det var mindre av ferierende , spesielt av folk fra Norden. Men her var altfor mange av ” R-ene.” Noe jeg kanskje kommer tilbake til….

Drister meg til å ta med et bilde av meg selv, utenfor leiligheten vi bodde i. Har på meg  min strandkjole, som jeg kjøpte tidligere i år i London…

TO LUKER I HIMMELEN….

Det største mysterium er ikke mer enn det

at en ørliten kropp er våknet til jorden.

Den nyfødte ser.

To luker i himmelen går opp.

Selv en femtrinns-rakett

og kjernefysikk

blir puslingers puslespill

når det nyfødte barnet med et eneste blikk

beviser at Gud er til.

(Av Andre Bjerke)

 

14 September ble prinsen født. Skulle så gjerne delt all verdens vakre bilder , men mor og far bestemmer….

Han er selvsagt det vakreste jeg har sett….

I dag kom to av mine søstre og jeg tilbake fra Kypros, prinsen ble født midt i ferien vår der ,og jeg fikk nøye meg med noen bilder frem til i dag.

Jeg måtte selvsagt på besøk til mitt barnebarn nr. 2, holde han litt , og hviske noen hemmelige ord. Skulle gjerne hatt han her , så jeg kunne sett  han, og voktet han, hele tiden.

Det er så mye som kan skje, og de er så små og skjøre…. Man må bare håpe på at de flotte foreldrene greier det, uten mormors tilstedeværelse hele tiden…..:)