28.04.2016

Dette er små bilder på aprilmåneden….. , og er vel noe alle kjenner igjen. Mye vær , rett og slett…

Utenom vil jeg huske mange solskinnsdager denne måneden, og lyset som kom….Man kan ikke være for storforlangende når man bor i Bergen….:)

Nå er det konfirmasjonstid for fullt. Jeg skal på rek i to konfirmasjonsdager på en uke. 

I morgen bærer det avgårde til Fogn, det er en øy utenfor Stavanger et sted…., er glad det ikke er meg som skal kjøre. Ikke er jeg særlig kjørbar heller,i alle fall ikke til langtidskjøring etter noen netter på jobb, Det er litt koseligere å bare sitte på….

Jeg har ikke bestemt meg for om jeg skal ha musikk på ørene, for vi kjører fire sammen . En av de er svensken som har kommet hjem for en uke. Det kan bli mye prat, “on the road again”…..:) og får man ikke sovet ut etter nattarbeid så føles det litt som å være fyllesyk…

Men jeg gleder meg…, både til kjøreturen og til å være sammen med hele storfamilien. 

Det er min yngste søster, -som jeg bar til dåpen midt i min “rambolinetid “som 17-åring…, som nå skal konfirmere sin eldste. 

Jeg tenker at det er litt stress på øyen der nå…..:) 

Logistikk er stikkordet, for vi er mange tilreisende. Jeg minnes at min mor engang sa: “Hus i hver busk”…:) og slik blir det vel.

En spennende helg og jeg håper og tror på en fin reisedag i morgen .

Vi har hatt en liten frem og tilbake diskusjon den siste uken, med mye latter og litt alvor.  Vi lurer litt på om det er plass til alle i kirken. Det er delte meninger om dette, så vi får se…..:)

 

HØRT OM RAMBO LAURITSEN……:)

Av og til når nettene på jobb kan bli litt lange……

Da benker jeg og Alma oss og kikker i all hemmelighet på Paradise….. “Jess vi du…:)

Alma er litt av en natterangler, er snart hundre år, og har vært med på det meste i et langt strevsomt liv…

Hun har også mistet det meste her i livet…, det meste av språket…, hukommelsen…., men av og til glimter det til i øynene hennes, og jeg kan bare ane for en humoristisk dame hun engang har vært…..

Her en kveld vi satt og kikket , “jogget” samtidig John avgårde i gangen, i nattøyet….Han skulle på jobb og brydde seg ikke om hva Alma og jeg satt og så på….

Alma kikker opp på han, himler med øynene og sier: “Hva er det han løper slik etter, skal han på trygdekassen….” 

så ser hun på tv`n igjen, og kommenterer : “Klær de av seg eller klær de på seg….” Hun ler hjertelig….

Etter en liten stund følger jeg John tilbake i sengen, brer dynen på han og lover han at han skal slippe å gå på jobb, det er lørdag i morgen og det er natt nå…

Alma sitter en stund til før vi sammen beveger oss i sakte tempo mot soverommet og sengen, med akkurat de samme frasene som vi pleier……..

Så brer jeg dynen også om henne, og sier jeg håper hun drømmer noe kjekt……

 

 

 

EI LITA gulgrønn jente….

Så kommer våren, og våren er

ei lita gulgrønn jente som

kaster fargene opp av kurven sin

og setter fuglene tilbake i trærne

og henger sola høyere opp på

himmelen og gir den varmere stråler.

Hun tar isen av vannene og putter

god gurglelyd i bekken igjen

og menneskene får tynnere klær og varme

smil, og kanskje høye iskrem å bære på

(Av Arild Nyquist)

 

Er det ikke nydelig og til å bare smile av….får i alle fall frem gode følelser og smil hos meg…

 

VIL IKKE ofre et eneste barn….

All respekt for menn som jobber i barnehager, som velger å jobbe tett med barn, selv om de er menn. Barnehager trenger uten tvil mannlige ansatte, de er en ressurs både for barna og de kvinnelige ansatte. Det er jeg ikke i tvil om.

Likevel vil jeg ikke ofre et eneste barn, fordi menn skal ha gode arbeidsvilkår. Jeg vil at mine barnebarn skal være ett hundre prosent trygg når de leveres i barnehagen. Jeg må kunne stole på at foreldrene kan slippe å være litt i tvil om barnet er trygt , og beskyttet, så lenge det befinner seg i barnehagen. Små barn er det mest verdifulle vi har. Når de kan være utsatt for overgrep i en barnehage, er det noe som må være veldig feil…..

Vi blir pumpet med informasjon om overgrep i media, fra menn som gifter seg med barn, menn som forlyster seg med barn i barnebordeller i andre land, overgrep som skjer både utenlands og her til lands. Skal vi bare lukke øynene og tro at det ikke skjer her også, i vår umiddelbare nærhet?

Vi vet at det som skjer i barndommen forfølger oss resten av livet. Det er en livslang helingsprosess når et barn blir misbrukt. 

 

Når menn velger å jobbe tett med små barn, for det er de jeg snakker om her. Små, vergeløse barn…

Menn bør akseptere at det finnes retningslinjer fordi de er menn. Jeg synes IKKE at det er en selvfølge at menn skal kunne trekke seg tilbake og skifte bleier, eller være lenge nok alene sammen med et barn til at et overgrep skal skje.  Og jeg vil ikke være redd for å si det.

Det må gå an med enkle grep å legge tilrette for at både barn og foreldre kan være  helt trygge på at ingen overgrep skal kunne skje , samtidig med at menn med barnehagen som arbeidsplass, skal kunne fortsette å jobbe der, og være trygge for at de ikke blir mistenkt for noe som helst som handler om overgrep.

Jeg har mange eksempler på menn som gjør en fantastisk jobb i barnehagen. Men det er på tide å sette seg ned å lage regler, så både barna kan være beskyttet , foreldrene trygge, og samtidig at menn skal ha en god arbeidsplass. 

Kan dette være så vanskelig, når vi vet hva som står på spill?

Jeg vil ikke ofre et eneste barn på menns arbeidsvilkår!

MAMMAS matkasser…

 

 

(Bilde lånt fra nettet)

 

Det er slett ikke noe nytt å få mat levert på døren. I alle fall ikke der jeg kommer fra…..

De forskjellige matkassene. Jeg kan godt forstå at de er populære. Det forenkler en travel hverdag for mange, å få mat levert på døren. Tidsklemmen, eller at man av en eller annen grunn ikke vil/kan gå ut og handle…..Det finnes helt sikkert gode grunner ,for matkassene er blitt svært populære. Muligheten er der, og jeg synes det er et flott tilbud til mange….

 

I mitt barndomshjem hadde vi dagligvarebutikk i kjelleren. Vi bodde i huset , og vi jobbet der.  Det var mor , far, og tante som drev denne geskjeften. 

Jeg vet det var noen strevsomme år. Bare det å få varene til butikken var en bragd. De kom med rutebåten fra Bergen.  Den samme båten som vi ble “samlet opp” på, for å dra til byen og ta mandlene…Alle måtte det den gangen…avgårde kåre med rutebåten….

Det var lite med broforbindelse, og det tok ca. 2 timer med båt til og fra byen. Jeg vet det ikke var enkelt for mor, -for det var hun som var sjefen for butikkideen.   Det var store diskusjoner underveis, om både hvilken kai hun kunne hente varene som kom med rutebåten på, og rivalisering om kundene. Hun var ikke den eneste i bransjen i dette øysamfunnet….

 Mine minner er mest gode minner fra den gang. Jeg likte å være i butikken. Jeg likte å være med mor når hun kjørte rundt  til folk med matkasser. Det var slik man fikk kunder. De bestillte, mor kjørte på døren med varer. Oppi alt dette fikk hun mange barn, og jeg har enda et bilde i minnene mine…. om mor som hele tiden bærer på matkasser og “alltid” er gravid….

Butikklivet fikk sin ende, broer ble bygget ,og øylivet ble på mange måter enklere for de fleste.

 I kjelleren fikk jeg mitt første soverom alene, i et hjørne av huset der det hadde vært butikk. Der kunne jeg være for meg selv, tenke egne tanker og lengte meg laaaangt bort hjemmefra. For som mange andre tenåringer, var det det jeg gjorde den gangen…….

Nå for tiden hender det at jeg lengter hjem igjen, i alle fall  på denne årstiden her…Hvert år på disse tider kjøper jeg meg et hus der i tankene mine…..:)

 

 

HOS DYREDOKTOR`N…..

Dette søte bildet henger på smådyrsklinikken i Bergen. 

Hit måtte jeg med pus i dag. Dvs. måtte og måtte….

Men heller ta en tur i stedet for å bekymre seg ,eller ha dårlig samvittighet for å ikke gå….

Pus hadde ikke spist tørrfor på noen uker, og jeg synes hun hadde tatt av. Men kokt fisk og bløt mat har glidd ned…

Det kan være tennene som er noe galt med om ikke katten vil spise tørrfor , og tenk om hun hadde tannpine….

Jeg synes det er litt dramatisk å få henne med seg, både for mor og katt…Først “stappe” henne inn i katteburet og så av gårde i bil ,mens hun mjauer og er kjemperedd. En liten hyggelig tur kan man si….

Etter litt venting ble hun undersøkt, og legen kunne ikke finne noenting galt med hele katten!

Jeg var selvsagt glad for det…. Det eneste som var ,var en stor flått som hadde festet seg i pelsen. Så  nå er det tid for flåttdråper. Er veldig effektivt synes jeg. Har brukt det hvert år.

I år har hun også fått dråper i stedet for tabletter for ormekur og slike ekle saker. Før har jeg hatt store problemer med å få i henne de tablettene, men så fikk jeg høre at de også hadde det i dråper. Så mye enklere….

Skal se pus og jeg må joine hverandre noen år til….:)

 

VÆRT i Israel før?

Denne “typen” her er veldig nysgjerrig på hva vi driver med oppå bordet……

Det er mors nabo sin hund.  Og turhunden til min mor. Den har mange å ture med , som trenger å holde seg i form….., så får den ut å lufte seg og løpe litt også. Denne dagen hos mor var jeg en av “turvennene”…..

Men tilbake til bordet hjemme hos min mor. Der holdt vi på med å bestille en ferietur.

Jeg får som ofte de gode ideene  om natten, og her en natt jeg var på vakt og hadde anledning til å se tv, handlet det om byen Jerusalem. Mor har spurt meg opp til flere ganger om å reise dit, men hun har vært i Israel før, og jeg hadde ikke den store lysten. Helt til jeg så dette dokumentarprogrammet fra Jerusalem. 

Jeg foreslo for mor først å dra til neste år, men så fant hun en tur der hun kjente til reiselederne fra før. For til Israel vil jeg ikke dra på egenhånd. Da er det både tryggere, mer lærerikt og mer komfortabelt å dra med turoperatører som “kan” Israel.

Nå har vi bestilt og drar avgårde to uker i oktober. Jeg gleder meg ikke til den lange flyreisen, men jeg tror det blir en fin tur. og fint å ha mor med på laget.

Nå får vi bare holde oss sunne, raske og friske inntil reisen. 

Er det noen som har vært i Israel før, og har tips e.l, så tar jeg imot med takk…….

Det blomstrer ved mors steingard i hagen.

KYSTVAKTSTIEN

I går hadde jeg et ærend hos mor, og siden det var fint å være ute tok jeg først en tur ved Ormhilleren i Øygarden. 

Her er flere stier å gå, jeg gikk bare en kortversjon av kystvaktstien denne dagen, og her startet jeg. Dette er en tur som både helt unge og godt gamle tåler.
Her kan man sette seg ned og nyte utsikten fra en liten topp. Man ser rett i havet….

Dette er broen mellom Torsvik og Rong, og under her har jeg fisket en stor torsk engang…

Det var også her vi måtte ta skolebåten da jeg gikk på ungdomsskolen. Da var ikke denne broen bygget, og vi dro i all slags vær, men jeg husker det som en fin tid…..

Her er det en åre som viser vei. Her var endel kuriositeter som man kunne forbinde med kystmiljø gjennom løypen.

Tilbake på Ormhilleren. Folksomt her i dag, selv om ikke badesesongen har begynt. Barnefamilier har slått leir, unger leker i sjøkanten…

 Dykkere gjør seg klar for å dykke  i sundet her, noen fisker… Mange  er det som koser seg i solen denne dagen.

Her er noen som har tenkt kjærlighetstanker kanskje …..De har hatt litt jobb  mens det var fjære sjø, for jeg så ulike mønstre som var laget av stein.

Så drar jeg videre til mor og tilbringer noen timer med henne.

Ærendet mitt får få et eget innlegg….

 

ENKLE nattevaktsmiddager

Det skal gå litt fort i svingene med matlaging når man sover bort halve dagen….

Her er to nattevaktsmiddager denne uken. Og jeg laget dobbel porsjon så hadde til  fire dager. 

Risen her er akkurat så gul som på bildet. Jeg fikk noe god gurkemeie hos en indisk arbeidskollega, og da blir risen så fin på farge pluss at gurkemeie er sunt, (selv om jeg i farten ikke husker for hva….:)

Ellers inneholder woken aromasopp, løk, paprika, spinat, soltørkede tomater og erter.  Jeg har også tofu i .

Denne tofuen kunne jeg spise når jeg blandet den i wok e.l. Den er jo et godt supplement hva angår proteiner for oss som spiser vegetar. Inneholder mye proteiner.

Dette er den andre sorten middag denne uken. Glutenfri pasta, pesto, soltørkede tomater, erter. Blir godt når man steker grønnsakene med litt av oljen i soltørkede tomater.Tofu hadde jeg oppi denne også.

Lett å lage, og godt å spise selv om man ikke jobber natt…..:)

 

MED farmen i tankene…..

Her er det pus liker å være når hun nå har fått lov til å være på terassen igjen. 

Hun ligger her og ser bort til neste hus i rekken. Bort dit som kattemor hadde sin faste plass, i nabohuset. Så lå de der og glodde på hverandre og koste seg og kanskje kommuniserte de også på en måte….Nå er den tid forbi, for kattemor døde jo her for litt siden….

Rett nedenfor her er det jeg har drevet i treghogstbransjen de siste dagene….

Min søster ertet meg og sa at jeg fikk finne meg en handyman som kunne hjelpe meg, men da var jeg ikke sen med å finne frem sagen igjen og komme meg ut…..:)

Og mens jeg stod der og var ganske fornøyd med meg selv og fremgangen med å rydde utsikt, var det jeg kom på den” brave ” tanken at jeg kunne sannelig melde meg på farmen….:)

Om kvelden da jeg leste blogger så jeg at det var noen andre som ikke bare hadde tenkt tanken men som hadde vært påmeldt et år.

Det var hevhodet.  Modig gjort det…

For meg ble tanken raskt borte, for mens jeg saget som verst fikk jeg plutselig vondt i brystet og måtte gi meg en stund….

Her er best å ta det med ro, og gjøre litt om gangen ,for som sagt er jeg ikke ung og sterk lenger….