KJØTTFRI UKESMENY

MANDAG:     QUINOASALAT  MED  VEGETARBITER

Salaten kan tilberedes etter så mange personer man er. Den er forresten en smaksbombe!

Jeg har brukt i min salat:

1 GRAPEFRUKT ,   1 APPELSIN , EN HALV VÅRLØK, 1 PK. FERSK FETAOST i biter, Press litt LIME saft over.

Kok QUINOA etter hvor mye du vil ha – oppskrift på pakken. og avkjøl før du blander inn med resten av ingrediensene. OBS. Quinoa er veldig mettende.

Dressing ved siden av: 1 boks creme fraiche, 1-2 presset hvitløkskløfter, salt, pepper, litt sitron.

Vegetarbiter jeg bruker til denne retten  er FILET PIECES fra Halsans køk -finnes i frysedisken f.eks. hos Spar og obs-butikkene . De ulike matvarekjedene har ulike vegetarprodukter i kjøl og frys, men det er et rikelig utvalg om man ser etter hos de ulike.

Vegetarbitene krydrer jeg med et blandingskrydder eller bare salt og pepper og paprikakrydder-smak og behag.. og steker det på stekepanne noen minutter. Ha ved siden av salaten.

Denne salaten og dressingen passer også godt til kylling.

 

TIRSDAG:    FISKEKAKER av hvit fisk.

Jeg har alltid fisk i frys. Husk bare å ta opp i god tid og tine den.

Jeg pleier forøvrig å lage opp mange fiskekaker når jeg først braser med dette, og spiser det gjerne flere dager på rad.

300 G fisk, (jeg bruker hyse eller uer siden det er det jeg oftest har i frysen)  ca.2 toppet ts. potetmel (litt hakket løk),  2 -3 ts. salt.  halv ts. hvit pepper,  litt muskat , litt ingefær , ca. 3 dl melk, 1/2 egg( spe med  melken litt av gangen. Røren skal være litt løs men ikke flyte utover. Stek gjerne en prøvekake). Vær forresten forsiktig med saltet. Jeg pleier å drysse på litt salt over fisken når den tiner og det er derfor litt vanskelig å angi mengden salt. Er jo veldig individuelt hvor salt man liker maten også, men ingen vits i  å salte for mye.

Jeg skjærer fisk i biter og tar den en rask tur i foodprosessor før jeg blander i resten.  Stekes på stekepanne , noen minutter på hver side.

Her på tallerken, dag nr. 2…:) servert med stekte poteter fra dagen før, stekt løk, raspede gulrøtter .

Og sennep såklart.

 

ONSDAG : PASTA OG PESTO

Lettvint og kjapt. Her servert i matboks siden dette er noe jeg ofte har med til nattmiddager når jeg jobber.

Man kan variere så mye man vil med grønnsaker å ha i.

Denne dagen er det pasta -jeg bruker glutenfri. Jeg steker vegetardeig og blander det på stekepanne med diverse jeg har i kjøleskap : Løk, paprika, gulrøtter, og tomat,  denne dagen.

Kok pasta, bland med pesto så mye du vil ha i. Jeg pleier bruke et halvt glass til ca  1 rikelig porsjon pasta.

 

TORSDAG:  FISHTACO

HVIT FISK  : skjær opptint fiskefilet i biter-tørk den lett med tørkepapir.

Lag en skål/fat  med hvetemel, salt og pepper. Lag en med sammen vispet egg, og en med griljermel.

Dypp fiskebitene først med hvetemelbl, så med egg, og tilslutt griljermel og stek fiskebitene på panne og hold de varm i ovn.

Mangosalsa:  (er lurt å begynne med)

Mango i biter(Man får kjøpt frossen mango i biter), hakkede tomater,  hakket rå  rødløk eller annen løk, litt fersk chilli (fåes også i frysedisk) fersk koriander. Press limesaft over og rør rundt.

Lag guacamole : Avocado, presset hvitløk, salt, limesaft. (eller kjøp ferdiglaget)

Varm tortillalefser. Bildet over er fra når jeg fikk det servert i Stockholm. Det er far i familien der som er flink å lage dette. Det gule over er Mayo saus- en veldig sterk sennep!

Man kan også ha dressing med rømme eller cremefraich ved siden av. Nøytraliserer litt de sterke smakene.

 

FREDAG           VEGETARBURGER MED QUINOA OG FETAOST

 

BURGER:  1 dl. quinoa kokes. 6-8 biter frossen spinat.(Kan også bruke fersk spinat )

1/2 grønnsakbuljongterning. (bare kok den til den er oppløst i noen skjeer vann, og ha den i gryte/stekepanne når du lager/varmer opp spinat.

Bland sammen i en skål med  en halv vårløk, 1 fedd hvitløk, litt salt, 3-4 ss potetmel og ett egg. Ha i biter med fetaost til slutt (jeg har brukt de i beger og siler av oljen)

Stekes som små burgere på stekepanne eller i ovn på 200 grader en halvtime.

Ikke nødvendig med annet enn stekt egg og salat til.

 

 

LØRDAG: Sprøeste PIZZA  ever…

Jeg synes Pizzabunnen er halve pizzaen eller mer…

Denne har jeg bare laget en gang, og man må beregne tiden , etter når den skal spises, da det er 24 timers heving og litt styr med å passe på…

(Har fått oppskrift av min sønn som har funnet den på nett og justert den litt)

Jeg brukte TIPO O pizzamel og Caputo semola til utbaking(kjøpt på Meny)

DEIG:  Finn frem vekt.  Bland sammen 356 g vann ha i 606 gr. Pizzamel (jeg brukte det som står TIPO O på.

(Det høres sprøtt ut med disse målene men gjør så godt du kan…)

Dekk bakebollen med plastfolie og la den stå i romtemp. 1-1,5 time.

(Kalles autolyse.)

Når deigen har stått ferdig,  tilsett 1 ts. tørrgjær i iskaldt vann og brett det lett inn i deigen.

Strø over litt finmalt Maldon flaksalt.

Elt deigen i kjøkkenmaskin i 20 min.

Når den er ferdigeltet- legg deigen i en bakebolle og dekk med plastfolie.

Den skal nå stå i romtemp. i 6 timer.

Etter 6 timer former du den til en tykk  og kort pølse(ikke kna). Deigen kan være litt klissete. Det hjelper med vann på hendene.

Del den så opp i emner på ca. 250 gr. Formes til boller. Jeg fikk tre stk.

Legges i plastboller eller skåler. Kan være lurt å pensle disse skålene med litt olivenolje.

Sett til ny heving i kjøleskap i 18 timer.

Ta ut pizzadeigene ca. 2 timer før du skal bruke de. De skal ha romtemp.

Form de til runde leiver. Begynn i midten og trykk utover så luften presses ut i kanten. Snu de underveis.

(Det er lurt å bruke semolamel til utbaking da det ikke klistrer og er lett å bake ut med.)

Stekes på Pizzastein på det varmeste temp. ovnen din har. Øverste hylle makstemp.

 

Fyll kan man bruke etter som man liker. Jeg har vegetardeig blandet med kjøpepizzafyll, rødløk i tynne skiver og paprika. Strimlet Mozarella  eller annen ost på toppen. Jeg blander gjerne.

Viktig å ha en stooor pizzaspade når du skal ha den oppå pizzasteinen , for den skal jo være varmet opp på forhånd. Jeg skal ikke lage noe føringer for dette men jeg hadde heldigvis søsterbesøk og ingen stor pizzaspade , det ble litt av et teamwork…:)

Pizzaen skal bare stekes noen minutter. Sett deg foran ovnen og følg med!

Du kan også ha på grillelement  de siste par minuttene for å brune skorpen.

En god salat ved siden av.

 

SØNDAG      VEGETARGRYTE

Kok opp 5 dl kraft.

4 dl vann med  grønnsakbuljong eller 1 pk. grønnsaksfond .  Ha oppi 1 dl rødvin.  ca. 3 ss tomatpure. 2 laurbærblad. Kokes mens du

freser 3 gulrøtter, 1 gul løk , noen sjalottløk i en annen gryte/panne .Strø på 1 toppet ss hvetemel.

Bland det oppi kraften og kok videre i ca. en halvtime.

I mens steker du sopp og noen vegetarbiter. Jeg synes det smaker godt i denne gryten med vegetarburgere som jeg krydrer og steker lett før jeg  deler de i biter og har de oppi gryten de siste minuttene.

Du kan ha stekt sopp oppi gryten eller ha den ved siden av.

Potetstapp, kokt broccoli og tyttebærsyltetøy er godt tilbehør.

( Dette er egentlig biff bourginongryte som er gjort om til vegetar)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer
    1. Du gode min så lekker som på en restaurant jo. Så artig meny! Her har det blitt litt av hvert og i dag blir det stekt sei! Klemsiklem til flinke deg. 🙂

    2. Flink du som lager mat hver dag:)
      Lekre og sunne retter også:)
      Jeg lager ikke middag hverdag for som regel er det rester og da spiser vi dem etterpå:)

      1. ukesmeny er en oppsamling gjennom tid, men retter som jeg synes er gode. Ellers så lager jeg ofte middag for to dager av gangen…:)
        og har blitt flinkere til å spise rester og kaste mindre. Synes jeg.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg