MANDAG: LAKS med Quinoa og spinat.
Dette tar ikke lang tid å lage på en mandag.
Jeg steker laks og frossen spinat på panne, salt og pepper på først. Jeg pleier bruke frossen spinat. Det har jeg alltid i frysen, og den er drøy. Kanskje hakket sunnere å lage det til i ovn, og det går jo fint det også.
Koker quinoa ved siden av. Det er veldig mettende så ikke nødvendig med så mye.
TIRSDAG
KIKERTER og vegetarsnitzel m/tilbehør
Vegetarsnitzel kjøper jeg ferdig i frysedisken, jeg kaller det snitzel fordi det ligner på den med kjøtt.
Bare å steke den litt på begge sider .
(P.S Ulike matbutikker har ulike typer vegetarsortiment i frys, noen butikker har bedre utvalg enn andre.)
Kikerter tar litt tid: oppskriften jeg har brukt er 2 bokser kikerter. (Ferdig til bruk)
Ha kikertene i et dørslag og skyll dem godt. La de rene godt av seg. tørk med tørkepapir.
Ha de over i en bolle og bland med krydder.
KRYDDERBLANDING: 2 ss olivenolje, 2 båter knust hvitløk, 1 ss revet sitronskall , 1 ts. tørket timian, 2 ts malt spisskummen,
0,5 ss paprikapulver, 1 ts kajennepepper , 0,5 ts. malt pepper, 1 ts salt. ( Jeg sløyfet sitron og kajennepepper og man kan jo lage en egen krydderblanding). Bland alt sammen godt og hell ertene ut på et bakepapirkledd stekebrett.
Midt i ovnen i ca. 45 min.
Server med tilbehør som div. salat, og gjerne stekt rødløk som jeg har her bare fordi jeg liker det så godt…:)
og dressing av en eller annen sort. (Jeg lager den selv av rømme, majones, salt , pepper og hvitløk.)
ONSDAG
LINSEGRYTE MED RIS TIL ( Jeg har hvitløksbrød til ,som til fiskesuppe oppskrift)
Linser, gul løk, hvitløk, gulrot, kokosmelk, rød currypaste.
Velg mengde selv. Til to personer har jeg 1 pk kokosmelk.
Skyll linsene godt i kaldt vann.
Stek løk og gulrot. Ha i hvitløk (jeg pleier som oftest å bruke hvitløkspresse i stedet for å hakke. Det går raskere).
Ha i linser(1 pk ferdige linser). Ha i kokosmelk og currypaste i når det andre har surret en stund i gryte mens du rører av og til.
(Forsiktig med curry, bare bittelitt så kan du ha i mer om du vil ha det sterkere etter å ha smakt) Kokes ca. 15 -20 min.
TORSDAG
FISKESUPPE MED HVITLØKSBRØD LAGET MED KESAM
TIL 4 PERS)
200 gram laksefilet
200 gram torsk
2 stk gulrot, 100 gram sellerirot. (Jeg bruker oftest pastinakk i stedet for sellerirot)
1/2 purre, 1 ss hvetemel, 2 dl matfløte eller creme fraiche, 1,5 dl hvitvin, 6,5 dl fiskekraft, 1 terning fiskebuljong,
salt og pepper.
Start med væsken. Kok den ca 15 – 20 min før du har i fisken og grønnsakene som er ferdigstekt.
Kutt grønnsakene og stek de i smør/ margarin/ olje på panne med salt og pepper. Ha på hvetemel og stek de bare et minutt til før du har de i gryten med væsken av fiskekraft (Om jeg ikke har fiskekraft i frys bare koker jeg fisken på forhånd og bruker sile kraft fra den).
HVITKLØKSBRØD: Lag først hvitløkssmør eller kjøp ferdig. Jeg blander bare smør ( Jeg bruker soft flora til “alt”) og presset hvitløk og urtesalt eller hvitløkssalt (om du finner det i butikken. De solgte det før hos søstrene grene , men jeg finner det ikke igjen, derfor har jeg brukt urtesalt.)
2 dl kesam, ca 350 gr. mel. jeg bruker vanlig hvetemel men oppskriften er med ca. 350 gram glutenfri melblanding .
En ts. sukker, 50 gram gjær, 2 dl lunkent vann. La dette heves en time. Ha så deigen i en smurt ildfast form-her bruker jeg olje.
Deigen skal være litt klissete. Bre over hvitløkssmør med en kniv så godt du kan.
Stekes 200 gr. i 30 min. De siste 5 minuttene har du revet ost på toppen.
FREDAG
VEGETARKAKER med poteter og tilbehør.
VEGETARDEIG. (Ligger i kjøledisken der man finner kjøttdeig.)
Bland som man blander til kjøttkaker. Jeg bruker bare litt ekstra blandingskrydder fordi selve deigen er litt smakløs.
Stek som kjøttkaker.
Tilbehør som rosenkål, gulrøtter, tyttebærsyltetøy og brun saus hører med.
LØRDAG:
LASAGNE med AUBERGINE og yoghurt naturell
2 stk Aubergine, 600 gram vegetardeig , 1 stk løk, 4 fedd hakket hvitløk, 2 ts. oregano, i ts, chilipulver, evt. 1 stk laurbærblad, 2 boks hermetiske tomater, 1,5 dl rødvin, 2-3 stk. poteter.
SAUS: 60 g smør, 60 g hvetemel, 5 dl melk, 1 dl yoghurt naturell, 2 stk egg, salt og pepper, muskat. ca 100 g ost eller mer.
Toppes med strimlet gulost og parmesan
Auberginer deles i skiver på langs. Legg over på stekebrett med bakepapir og pensle med olje. Dryss over salt og stekes 180 g i ca. 25 min.
Skrell og skjær potetene i skiver. Legg til side.
I en gryte eller stor stekepanne med kanter: Fres hvitløk, og løk litt til de blir myk men uten noe særlig farge. Tilsett vegetardeig og krydder og stek en stund til. Hell i vin og la det koke til det meste av væsken har fordampet. Tilsett tomater og laurbær.
La sausen koke 30-40 min. Rør om av og til
Lag i mellomtiden saus: smør, hvetemel og melk blandes og lages som vanlig hvitsaus. Smak til med krydderet.
Visp yoghurt sammen med egg og rør eggeblandingen inn i sausen. La koke 5 min. Rør inn halvparten av osten trekk gryte/pannen tilside.
Ha auberginer og poteter i en smurt ildfast form. Hell tomatsaus med vegetardeig over. Topp med ostesaus.
Stekes i ovn 180 g i 45 min. Ha over resten av strimlet ost når det er ti min. igjen.
Server gjerne med salat til
Denne retten tar tid å lage men er virkelig verdt det!
SØNDAG
TORSKELOIN med ERTEPURE og poteter og gulrøtter
Jeg kjøper torskeloin fra frys. ERTEPURE: 1-2 poser frosne erter. Kokes som står på posen. Sil av. Bland med 1-2 ss olivenolje, salt og pepper. Ertepuré synes jeg er så utrolig godt og du kan ikke lage for mye. I såfall er den god å spise til stekt egg til frokost neste dag.
Håper det var noen av oppskriftene som fenget. GOD APPETITT!
Her var det mye spennende oppskrifter. Takk for at du deler 🙂
Værsgo😀