KVELDSRO OG GOD VIN I GLASSET

Det er kveld , og ettersom jeg hverken er gravid :) (min datter er , og savner å ta seg ett glass rødvin av og til), eller har noen som kanskje må hentes, eller skal jobbe i natt, så føles det befriende å unne seg ett glass vin. Det har ikke alltid vært slik, det vet vel alle som har hatt barn, og tenåringer i hus...?

Siden vi er en stor familie blir det til at vi utenom de aller største begivenhetene i familien, fordeler oss litt rundt omkring. Også fordi vi bor litt spredt. Det er dessuten godt å bare være en liten gruppe av og til , så får man pratet med alle...

I dag har jeg stått for matlaging .(som forøvrig ikke var tomatsuppe i dag. Oppskriften til tomatsuppen fikk jeg hos min datter i Stockholm og lover å lage den uken etter påske :) ). jeg registrerer at vi spiser litt ulikt. Noen er altetende, noen vegetar, noen glutenfritt, andre liker faktisk ikke fetaost, eller i allefall ikke i dag (mitt barnebarn:) ). Så her gjelder å" ha tungen beint i munnen", når man lager til. 

I alle fall , et bugnende bord med noe for enhver smak: Diverse Pastasalat med diverse kylling og hvitløksbrød ++Tenker å skrive ned oppskriften en annen gang, for har så lyst å ha med bilde av det jeg gir oppskrift på.

Siden de unge skulle få snakke og vi var hjemme hos min datter, ble det til at mormor skulle få legge småen. Og vi gjorde de vanlige tingene, helt til vi kom til å synge godnattsanger. For det ble ingen ting av, "jeg er ikke trett mormor, men du kan synge sangen når solen skinner i vinduskarmen". Den kunne ikke mormor, men jeg tror nok han sovnet likevel.

I alle fall ,en god ting, det å være sammen, i påsken som i andre høytider. Og ellers i året også. 

 

Tomatsuppe for alle

Tomatsuppe 2-3 portioner2 bokser hakkede tomater

3-4 ferske tomater

Chilli fersk eller fryst (ta så mye du synes er godt)

En stangselleri

En bra bit agurt (1/4 ca)

Olivenolje (2-3 SS eller mer om du spiser LCHF)

En halv gul løk

Salt og pepper + annen krydder du synes passer til tomatsuppe

1SS tomatpuré

 

1.Mix alt som det er i en mixmaster eller med blender og kok opp.

2.Server med kokte egg og brød med ost, eller bare osteruller.

Kjempe enkelt å tilpasse til ulike kosthold. For barn kan man for eksempel blande i en håndfull spinat da smaken enkelt skjules av alle de andre ingrediensene. Eller kan du servere med kjøtt(skinke, chorizo osv) om du foretrekker det. 

ai ai kaptein

...Og denne bør bare bli ferdig en av dagene, uten må jeg vel gå planken :)   Det er mitt bidrag til en stoor gutt som øyeblikk blir tre år.

Og bøker må han jo også få. Mormor er så glad for at han liker bøker, det er noe som jeg tror gjør det lettere når han blir skolegutt om noen år....Forhåpentligvis vil en verden med bøker fremdeles eksistere i fremtidens skole, men det er ikke godt å si.

Katt og kunst

Jeg har begynt å studere kunst.....

GOD PÅSKE !EN ARTIG GAVE TIL EN LITEN ARTIG FYRMitt barnebarn blir 3 år i påsken , og denne oppfinnsomme gaven skal han få av sin tante. Det er ett spill som man får bestillt i fotobutikk, og på spillet er det bilder av familien, med både hund og katt og mormor , og mange andre i familien. Jeg gleder meg til å se når han får det , for jeg skal selvsagt på besøk og spise kake.

Kanskje til og med mormor  som ikke liker å spille kan være med på dette her...

Utenom blir det mye påskenattjobbing for min del i år. Men i dag tenkte jeg lade opp til helgen og tok meg en massasjetime hos HARMONI HUDPLEIE.  Så nå kjenner jeg at jeg er både myk i muskulaturen og opplagt til å jobbe noen netter.

LETTVINT MED SCAMPI


Scampi med ris og grønnsaker

 

Dette ble middagen min i går kveld og det smakte utrolig godt, kanskje også fordi jeg var så sulten, men wokmat/stekt mat er min last.

Det er kokt ris, ferdigkokt scampi, gulrøtter, broccoli, løk, paprika, litt chilli,sopp (aroma brukte jeg i dag) og litt middelhavssalat oppi til slutt. Og scampi da. Jeg hadde også en god "dæsj" med søt chillisaus på . Stek/ wok til det har slik konsistens du vil ha.

Middelhavssalat som jeg kjøper på Rema, smaker godt til veldig mye, og er nok noe jeg vil spise fremover til alt mulig.

KILDER TIL NOEN PROTEINRIKE MATVARER I ET VEGETARKOSTHOLD

Man trenger ikke være redd for å mangle proteiner, selv i et kosthold med bare vegetarmat. Jeg spiser fisk og sjømat (pesceterianer)

Her er noen gode proteinkilder for vegetarianere: EGG; BØNNER; LINSER; NØTTER,OST; SOPP; TOFU; SOJA;KIKERTER

Man kan erstatte kjøttprodukter og retter med vegetarpølser, annamafarse, burger, gryter, wok, frityr osv.

Voksne trenger ikke mer enn 1,2-1,4 gram protein per kroppsvekt for dagen og barn trenger 0,8 gram/kg kroppsvekt. Et eksempel for barn; 2 egg, to skiver grovt brød, 50gram ost, en håndfull nøtter, og tre gulrøtter. Spiser du fisk i tillegg er ikke mangel på protein et bekymmer. 

Vitaminer og mineraler er en større bekymring, derfor er egg helt supert da det inneholder de fleste fettløselige vitaminene og også noen vannløselige. Andre vannløselige vitaminer finnes i korn, grønnsaker og frukt.

B-12 som er den eneste vannløselige som ikke finnes i grønnsaker, bønner, nøtter, kikerter osv lagres i kroppen i flere måneder og  finnes i melk, ost, og sojamelk. Sistnevnte er tilsatt B-12. Å ta tilskudd i form av tabletter er derfor ikke nødvendig med mindre du er rådført med det. 

NOEN FÅ ORD SOM KAN FÅ STOR BETYDNING......

Dette bildet heter "barna som kjem", og henger på veggen hos min søster.   Det passer godt i vår storfamilie, for vi har mange eksempel på nettopp det. Min historie er :

Jeg hadde som 26 åring fått to barn, og var i grunnen fornøyd med det på den tiden. Så jeg bestemte meg for å la meg sterilisere. Den yngste var noen måneder og jeg tok turen til legen. Etter å ha fyllt ut papirer, og tatt en rutinemessig urinprøve gikk hun som hadde tatt urinprøven smilende forbi meg og inn til legen . Jeg husker at jeg tenkte : "hva smiler hun for?". Inne hos legen får jeg vite at jeg er gravid-igjen.

Jeg går hjemover, ringer til min mor som ler godt, og tenker samtidig at ja, ja , "nå er livet kjørt for lang tid fremover, men ok , jeg skal få dette barnet og sterilisere meg rett etter fødselen". MIn samboer og senere ektemake på den tiden kom også fra en storfamilie, så sånn sett var det ikke verdens undergang. Jeg hadde termin samme dato, akkurat ett år etter min datter , og det var jo litt morsomt. 

Jeg fikk enda en datter , og steriliserte meg før jeg forlot fødeklinikken. MEN etter noen måneder  våkner jeg en dag, ser meg i speilet , og får sjokk. Jeg har "gravidetryne". Da jeg heller ikke har lyst på kaffi, forstår jeg at her er skjedd noe. Jeg får en hastetime, tropper opp hos gynekologen og sier at jeg er sikker på at jeg er gravid , jeg har sett meg i speilet og orker ikke tanken på kaffi.

Han bare ler av meg, vet jo at jeg er sterilisert, Jeg legger meg meg opp på benken til ultralyd og legen blir plutselig helt stille og bare måper. Du har rett sier han . "MEN DU ER UNG OG SPREK; SÅ LA HAN NÅ FÅ LEVE" . Jeg husker ikke hvordan jeg kom meg ut derfra , men kan huske at jeg satt i trappen utenfor og hikstegren. Men nettopp de ordene legen sa den gangen var med på å gjøre valget mitt lettere. 

Jeg gikk jeg hjem til min samboer og sa: "Du må desverre gifte deg med meg, jeg vil ikke ha 4 barn uten å være gift". Noen uker etterpå var jeg gift , jeg valgte fredag den 13.....:)

Så kom minstemann, jeg hadde fire barn.: en gutt på 7 år, en jente på 2 år og fire mnd, en jente på 1 år og fire mnd, og en guttebaby. Det ble mange strevsomme dager og år fremover, og jeg begynte å skrive dagbok for  i hele tatt  å huske noe fra denne tiden. Det er derfor jeg tipser småbarnsmødre om å gjøre nettopp det: SKRIV DAGBOK.

Det hører med til historien at jeg ble resterilisert av den samme operasjonslegen som forrige gang, rett etter fødsel nr. 4. Jeg ba hun gjøre det skikkelig denne gangen. ...

Mine barn er nå alle flotte, voksne og forstandige mennesker, som jeg elsker over alt på jord, selv om jeg ikke ønsket eller planla noen av dem, og nå har barnebarn begynt å komme. Jeg venter nr. to til høsten og føler meg svært, svært heldig.....

SKULLE BARE...

Skulle bare på butikken å kjøpe kaffefilter, og så endte jeg opp med "nogot attåt". Det var så billig, at jeg bare måtte. Gjemmer de i kroken på soverommet, -der det er så kaldt at noen må ha dødd, som mine barn sier....,-så er de i allefall ute av syne. Får begynne å samle nå så jeg har nok til svensken i familien kommer hjem. Kjenner ingen som kan spise så mye sjokolade.... Forresten er Polly den beste...

TO ULIKE OG GODE HELGEFILMER SOM VAR VERDT Å SEBilder fra filmen Still Alice

 

Var på kino i helgen med min søster og så denne flotte filmen-STILL ALICE.  Da jeg har lest boken, som også er svært god, visste jeg handlingen. En sår og fin film som greier å belyse hvordan Alzheimer kan utarte seg. Gode skuespillere gjorde filmen til en film alle kan se. Jeg har selv  en far som har Alzheimer ,og jeg jobber med mennesker som bl.a har denne diagnosen. Kanskje er jeg derfor ekstra interessert.  I filmen er Julianne Moore bare 50 år da hun blir diagnostisert, og i virkelighetens verden er det også endel som kan få denne sykdommen i så ung alder. Det er en sykdom som berører hele familien og venner til den demensrammede og det er de rundt som gjerne har de verst...

En annen film jeg satt hjemme og så på tv en sen lørdagsnatt- THE BEST EXOTIC MARIGOLD HOTEL. En gjeng eldre mennesker, som av ulike grunner drar til India for å leve sine siste dager der. En både humoristisk og alvorlig film. Men jeg lo vel for det meste, så høyt at jeg var redd naboen hørte meg. Forresten så er han tunghørt. En film som anbefales. , jeg lover at du kommer til å le. Snart kommer oppfølgeren på kino , og den tenker jeg å se.

NATTEVAKTFROKOST OG SPØKELSEHISTORIE

Pannekaker laget med egg,sukrin, speltmel, smør , melk.  Toppet  med frosne bær som er varmet (med litt sukker  på.)

 

MIn lille ferie(=sykemelding), er herved over, og jeg gjør ett dypdykk ned i nattevaktsverdenen igjen. Men til helgen som kommer skal vi skru klokken frem til sommertid , og da er vel sommerferien like rundt hjørnet?

I helgen som var kom mitt barnebarn innom noen timer. Vi kunne til og med sitte på terassen og prate litt i solen.  "Jeg er redd mormor, for det er spøkelser i sengen min", sier han, sånn helt uten videre. Jeg lurer på om det er fordi han kanskje har fått en spøkelsesdukke?, eller det er fordi han har fått boken , Albert Aaberg og spøkelset tidligere hos meg? Eller "senser" han at mormor er litt opptatt av "spøkelser" :) Vi sitter i allefall og øver oss en stund på reglen i Albertboken : " spøkelse, spøkelse gå din vei, du finnes ikke men det gjør jeg."

Barn kan, som alle vet ,fortelle om mye rart. Noe er fri fantasi , eller at de lenker ting opp mot hverandre. Men barn er også åpne vesener, som ikke har de sperrer som vi voksne går rundt med. Det hender at når barn forteller om det de ser og opplever, så gjør de faktisk det. Ånder finnes og gir seg tilkjenne , både for voksne og barn.

Jeg skal i allefall tilbake til min nattevaktsverden, der jeg håper både ånder og andre gir meg fred de første nettene, det er strevsomt nok å holde seg våken etter en ferie. :)

 

DEN FINESTE BLOMSTENDet er jeg som er den fineste blomsten vel?

HUDPLEIE ANBEFALESDet er viktig i alle aldre å passe på huden sin. Vel kan man kamuflere mye med forskjellige hudprodukter og sminke, men det kan være en stor fordel å gå til en hudpleier av og til.

Jeg har ikke vært flink til det, men har tenkt å bli det. Det handler om å prioritere, så har du litt ekstra penger eller en "Hugh Grant " som betaler, så anbefales det på det varmeste å bruke noen kroner på dette.

Det er også godt å bli dullet med , unne seg litt egentid,  bare slappe av og nyte, og tenke på hvor godt huden har av dette.

I dag har jeg vært hos Harmoni hudpleie på Nyborg Åsane Bergen.  Den drives av zuzanna Przybylska som er hudpleier, fotpleier, makeup artist og massør. En ung, harmonisk, tillitsvekkende dame. Prisene her er også tillitsvekkende. Gå gjerne inn på www.harmonihudpleie.com og se/les mer.

 

MIN SKÅL ER FYLLT MED GLUTENFRIE LYKKECOOKIES

Man blir lykkelig av å spise sjokolade! Det har jeg hørt. Og her kommer oppskrift på glutenfrie lykkecookies:

100 gr smør, 50 gr sukrin melis, 50 gr brunt sukker. Visp dette sammen med 3 eggehviter.

Tilsett:  !00 gr GLUTENFRI LYS MELBLANDING; 1/2 ts. bakepulver, 1/2 ts. natron, 1 ts. vaniljesukker, i klype salt.. Rør sammen

Ha oppi 100 gr. hakkede mandler og 100-200 gr.hakket  melkesjoklade. (Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å bruke en hel stor melkesjokolade,men spiste opp halvparten. Tips: gjem sjokoladen til du skal bruke den i oppskriften.)

Settes med skje på bakeplate og stekes i ca. 8 -10 minutter på 180.grader. (du må følge med)

P.S  Det er lov å kose seg på en torsdag også.

 

Og forresten så har jeg skiftet til sommerdekk i dag. Da kjenner jeg på at livet er litt lysere.

 

BILREGNING SENDT TIL HUGH GRANT ; GULE TULIPANER KJØPT


Kanskje disse smaker godt, er i hvertfall fine

 

Bilen er hentet, jeg ba han sende regningen til Hugh Grant siden det var så dyrt, men det gikk visst ikke.  Alltid dyrt med merkeveksted, men tør ikke noe annet. Noen som kjenner en bilmekaniker til neste gang?   :)  

Utrolig så avhengig man blir av kjøretøyet sitt , nesten irriterende...Enda jeg var 38 år før jeg fikk lappen så skjønner jeg ikke i dag hvordan jeg greide meg uten bil, med 4 barn.

Grunnen til at jeg tok "lappen" i så voksen alder er at jeg i alle år har vært så forferdelig engstelig for å kjøre bil. Jeg mente det ikke var  noe for meg.Jeg kan huske jeg brukte mange timer, jeg var like skjelven etter hver time, men bet tennene sammen. Kjørelæreren synes forferdelig synd på meg. "stakkars deg", sa han etter hver kjøretime.

Og grunnen til at jeg begynte å ta sertifikatet var en langvarig kjærlighetssorg...Jeg fant ut at jeg rett og slett måtte gjøre noe for meg selv for å komme meg opp igjen, og fant ut at dette var det mest utfordrende og meningsfyllte jeg kunne gjøre...den gangen.  Funket for meg....:)

I allefall, har ikke angret, og jeg sier enda, greide jeg det , greier alle det...

Så, etter å ha fått bilen med meg, dro jeg rett til butikken og kjøpte meg gule tulipaner, som dere ser.  Ha en fin kveld

VEGGISMAT AV RESTERJeg er veldig glad i vårruller, og lager de helst av Filodeig. Finnes til og med i frysedisken på Meny, men også i diverse innvandrerbutikker.

Fyllet i vårrullen i dag er for mye laget pizzafyll, og det inneholder Annamafarse, Hvitløk, vanlig løk, litt chilli, boks tomater og litt tomatpure, og litt salt.(jeg bruker bare Himalayasalt i all matlaging) Kan godt hende jeg hadde noe pizzakrydder i også.

Vårrullene synes jeg blir best om man steker de i olje på stekepanne eller wokgryte. Middels varme.

Stappen på tallerkenen er laget av hjemmelaget potestapp pluss kokt broccoli . Kok poteter uten salt-det skal i etterpå når du stapper. Ha salt, litt pepper, litt smør og melk i når potetene er ferdig kokt .Stapp.

Bland ferdiglaget potetstapp og ferdigkokt broccoli og stapp i vei. Tomatene spiser jeg til alt, de er så god at snart så er de vel ikke regnet som sunne lenger. ET VOILA ,GOD RESTEMIDDAG!

...OG LITT MER ENN BADEGULVET
..og slik ser det ellers ut. Jeg er godt fornøyd, og venter i spenning på regningen. Kanskje jeg må frem med hatten :)

NYFORELSKETDette er mitt beste kjøp i år, jeg er rett og slett"forelsket" i badegulvet mitt. Synes det er bare såå fint. Det blinker og glitrer til meg, og ja , jeg er litt glad i ting som blinker og glitrer, kanskje jeg skulle vært sigøyner. Pus og jeg har i allefall flyttet hjem igjen, dvs. jeg har jo vært så heldig å låne min mors og fars hus, mens badet mitt ble nytt.  pus var overlatt til seg selv, svært nervøs innimellom, men heldigvis forsvant hun ikke og nå har freden senket seg. Mor har fri en uke til, dvs. sykemeldt og nyter tilværelsen, hadde det bare ikke vært for Fredag den 13. Hos meg stopper ALLTID ting å virke fredag kveld, det er sikkert som amen i kirken, og fredag sa bil min stopp. I dag ble den ved hjelp av Viking plassert hos noen som helt sikkert kan friskmelde den igjen, men tro hva det koster....

Noen som vet om en mann? Jeg har et fint badegulv....:)

ALARMER OG ÅNDER

Denne lille esken er en finurlig ting som jeg har latt meg begeistre av. Kan være at den har vært på markedet en stund, men for meg er den ny, og vi benytter den ikke der jeg jobber. Jeg forsøker å legge inn et godt ord for den hos mine ledere, for det er en ekstra "nattevakt" som er svært enkel i bruk ifht. de nyttesløse sengealarmene vi nå bruker.

Denne skal plasseres strategisk til når pasienten/beboeren går til ro for kvelden. Når pasienten står opp igjen,- som de ofte gjør etter å ha lagt seg, og på forhånd har fått i seg sovemedisiner eller andre beroligende  medisiner som kan gi falltendens -,utløser denne seg.

Tror denne kan forhindre mange fall, og i allefall at pasienten blir liggende lenge uten tilsyn.  Men tro om den reagerer på andre sine bevegelser også, som åndelig tilstedeværelse? At det er åndelig aktivitet på min arbeidsplass tviler i alle fall ikke jeg på, det er for mange som har opplevd det, men det får bli en annen historie......UHUU
KJENNER DU EN LUDVIG?

 

LUDVIG er et B-menneske med utpreget høysnue og tydelig angst for gjennomgripende forandringer.

Ludvig er personlig pessimist, saktmodig og trives best i utkantstrøk.

Når den ellers saktmodige Ludvig lar seg begeistre  og rive med, er det grunn til å stoppe opp.

 

Vi kjenner vel alle en Ludvig, jeg kjenner i alle fall et par stykker......:) Denne henger for øvrig på veggen hos min datter, han er nå litt fin denne Ludvig....

REHAB OG MR. ALZHEIMER BESØK

Jeg befinner meg i mitt  barbdomshjem, på rehabiliteringsopphold.  Både badet mitt og meg selv hadde behov for fornyelse, og jeg har fått min etterlengtede sykemelding,etter å ha blitt operert i en fot. Jeg kommer meg på frem omtrent som Mr. Flick i komiserien " Allo,allo", og det er ikke mye å se på....

Men jeg kommer meg på butikken her "på landet", derav det muntre salgstrikset (bildet over).     Jeg kjöpte noen, jeg......:)

Ettersom min far bor på sykehjem bare fem minutter fra barndomshjemmet mitt,  tenker jeg å være flittig å besøke han de neste dagene.

Når jeg kommer i dag, og vi har avklart hvem jeg er og hvor fruen er(som forøvrig har bevilget seg en tur til Madeira), er det tid å øve på å sette på tv-apparatet. 

FAR: "men kor i huleste heite er fjernkontrollen, er det denne"?   Nei, det er en kalkulator, sier jeg , men jeg skal lete , er ganske god på det. Kanskje mor har gjemt den foreslår jeg. Eller kanskje vaktmesteren har lånt den for å ordne noe med tv-kanalene?   (Jeg tenker at du har godt av å få opp pulsen litt.)

"I huleste heite, han har å komme med den med en gang". Min far er stresset og rød i fjeset. " Kanskje en av de andre pasientene har lånt den", foreslår jeg og legger til at det er bra de ikke har lånt tennene dine eller brillene. Jeg vet av egen jobberfaring at de går inn på hverandres rom og "deler litt" på ting .

En av personalet blir med på leteaksjonen, og sier plutselig : "har du sett etter i stolen han sitter i? OG DER ligger fjernkontrollen. Vi kjefter og ler og jeg lager lapp til han som jeg teiper fast i bordplaten.    SLÅ PÅ TV: TRYKK 1       SLÅ AV TV: TRYKK RØD KNAPP.   Det er viktig med så få ord som mulig. Mens du øver ca. ett hundre ganger på å slå av og på tv, skriver jeg i svarteboka/dagboka di : Mor er på Madeira, kjem heim snart. Vi har leitet etter fjernkontrollen, og fant den i stolen du satt i, under ræva di.

Jeg leser det høyt for han, vi ler litt til av det, så går jeg hjem og hviler hodet mitt og Mr. Flick-beinet mitt......

HJELP, JEG SKAL SKJÆRES I !!!

I morgen er det min sykehusdag. Jeg som selv jobber i helsevesenet er en pyse uten sidestykke når det kommer til meg selv. Jeg er faktisk livredd for sykehus og operasjoner, narkose og hele pakken, og det irriterer meg sterkt. Jeg kjefter på meg selv, og sier at "halloo, du har født 4 barn, hatt flere operasjoner i mitt 52-årige liv, og det er bare en liten en denne gangen. "

Men det hjelper ikke, jeg er nervøs som bare det.Det har faktisk blitt verre med årene, det er det som er så merkelig. Skulle ønske jeg var som de gamle damene Dagfinn Lyngbø snakket om en gang :"gamle damer er ikke redd for noe som helst, de er bare redd for trekken..."

 Så nervøs er jeg  at jeg bestemte meg for å jobbe tre netter nå i helgen og komme meg rett på operasjonsbordet i morgen tidlig. Så i natt håper jeg det blir en rolig natt, at alle sykehjemsbeboerne på min avdeling holder seg i sine respektive senger, og ligger på "lite de parade", helt til jeg har forlatt sykehjemmet i morgen tidlig...

MEN ETTERPÅ, gu ka jeg gleder meg. Det er ca 10 hele år siden jeg har vært borte fra jobb i det hele tatt, men nå akter jeg å "grine" meg til en lang "ferie", som jeg skal fylle tiden min med akkurt det jeg vil. Ønsk meg lykke til da!

maiken

maiken

55, Bergen

Voksen dame, voksne barn, barnebarn, hjelpepleier med videreutdanning i psykiatri for helsefagarbeidere, nattmenneske, selvstendig, tøff og fryktløs vil noen si. Små-nevrotisk, pysete, distrè vil andre si. Jeg er vel litt av alt, tenker jeg. Som nattevakt og B-menneske trives jeg best på den sene delen av døgnet, derav navnet maikensnattblogg. Det betyr ikke at dere morgenfulger og A-mennesker ikke er velkomne til å dele tanker og historier med meg, her er det plass for alle

Kategorier

Arkiv

hits